Trwa analiza spółek, które wejdą w skład Krajowej Grupy Spożywczej
konsolidacji w ramach Krajowej Grupy Spożywczej. Proces zmierzający do utworzenia KGS jest na zaawansowanym etapie, a jego zakończenie planowane jest w pierwszym półroczu przyszłego roku.
25 lutego 2020 r. pomiędzy Skarbem Państwa – reprezentowanym przez wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Aktywów Państwowychw i zarządem KSC S.A. zostało zawarte porozumienie dotyczące przygotowania i realizacji koncepcji konsolidacji spółek z branży rolno-spożywczej. Następnie, wyłoniono podmiot doradczy, który świadczy na rzecz KSC S.A. usługi doradcze w zakresie przygotowania i realizacji procesu konsolidacji, tj. KPMG Advisory.
Jak pisze Andrzej Śliwka, podsekretarz stanu, w odpowiedzi na jedną z interpelacji poselskich, obecnie trwają szczegółowe analizy spółek wytypowanych przez doradcę KSC S.A. do
konsolidacji, które wejdą w skład grupy kapitałowej. Proces zmierzający do utworzenia Krajowej Grupy Spożywczej jest na zaawansowanym etapie, a jego zakończenie planowane jest w pierwszym półroczu przyszłego roku.
- Obecnie, przy aktywnym udziale Ministerstwa Aktywów Państwowych, prowadzone są prace
mające na celu stworzenie silnego podmiotu (grupy kapitałowej), który wzmocni pozycję rynkową spółek z portfela Skarbu Państwa, jak również przyczyni się do rozwoju polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego, a w konsekwencji wpłynie na wzmocnienie naszej pozycji konkurencyjnej na krajowych i międzynarodowych rynkach żywnościowych. W wyniku konsolidacji uzyskane zostaną synergie, optymalizacja kosztowa i przychodowa w obszarze prowadzonej działalności gospodarczej spółek, zwiększenie skali działania poprzez zdobywanie nowych segmentów rynku - dodaje Andrzej Śliwka.