Trzy najważniejsze trendy na rynku żywności według Mintela

- Trend Elevated Convenience mówi o tym, że w dzisiejszym zabieganym świecie wygoda wysuwa się na prowadzenie w rankingu potrzeb. Dodatkowo, sama definicja wygody ewoluuje w obliczu zróżnicowanych potrzeb dzisiejszego konsumenta, stając się bardziej zróżnicowaną. Obejmuje ona obecnie wiele atrybutów poza samym "ułatwianiem", w tym naturalność, wysoki poziom wartości odżywczych, możliwość personalizacji, a także element zaskoczenia i nowe doświadczenia - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst z firmy Mintel.
- To także odpowiedź na zmieniające się postawy konsumenckie dotyczące żywności i napojów, których efektem jest między innymi rosnące grono osób opisujących siebie jako "foodie" (smakosz). W Wielkiej Brytanii niemal dwie piąte respondentów opisuje siebie właśnie takim mianem - dodaje.
Tłumaczy, że rynek odpowiada na tego typu potrzeby i zmiany w wieloraki sposób. - Wskazać tutaj można rozwój kategorii "meal kits" (kompletne zestawy do samodzielnego komponowania posiłków) - zarówno w segmencie subskrypcji jak HelloFresh, ale także coraz częściej na półkach wiodących sieci detalicznych - mówi ekspertka.
- Zmiany następują też w kategorii dań gotowych, przy czym marki coraz chętniej eksperymentują z unikalnymi smakami i składnikami, często zaskakując konsumentów bardzo wysoką, wręcz restauracyjną, jakością. Warto również wspomnieć o nowych formatach sklepów – poza typowymi sklepami convenience pojawiają się bezobsługowe formaty jak Amazon Go czy obecnie testowany w Polsce Take&GO - wyjaśnia.
- Drugi z wybranych trendów Evergreen Consumption stawia na ideę gospodarki o obiegu zamkniętym, wskazując na możliwości w zakresie bliskiej współpracy ukierunkowanej na zrównoważony rozwój pomiędzy dostawcami, producentami, sieciami handlowymi i konsumentami, a także organizacjami rządowymi i non-profit - mówi Honorata Jarocka.
- Na przykład, niemal połowa respondentów w Wielkiej Brytanii uznaje zanieczyszczenie plastikiem za niezwykle ważną dla nich kwestię środowiskową. W efekcie marki i sieci handlowe zwiększają wysiłki w obszarze innowacji opakowaniowych, czego efektem są na przykład rozwiązania biodegradowalne. Dodatkowo, pojawiają się nowe typy oświadczeń produktowych związane ze zdrowiem gleby. Dobrze ilustruje to przykład litewskiej marki Auga, w której portfolio znajdują się między innymi organiczne warzywa - podkreśla ona naturalny sposób upraw, bez niszczenia gleby, z wykorzystaniem innowacyjnych technologii i maszyn - tłumaczy.
całość na portalspozywczy.pl