Ustawa o jakości handlowej art. rolno-spozywczych z poprawkami o znakowaniu żywności bez GMO
Projektowana nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada, że Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ma odpowiadać za kontrolę jakości handlowej żywności podczas całego etapu wytwarzania żywności - w produkcji, przetwarzaniu i dystrybucji.
W opinii resortu rolnictwa, nowe przepisy mają ujednolicić, usprawnić i zwiększyć efektywność kontroli jakości żywności oraz spowodować skuteczniejsze eliminowanie nieuczciwych praktyk w handlu. Obecnie część kontroli jakości produktów w sklepach sprawuje również Inspekcja Handlowa, która podlega prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Natomiast IJHARS jest nadzorowana przez ministra rolnictwa.
Poprawki przygotowane przez rząd zaproponował poseł Leszek Galemba (PiS). Najważniejsza z nich polega na dodaniu przepisów o znakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO). Przygotowane wcześniej przepisy o IJHARS nie uwzględniają rozwiązań prawych, które weszły w życie z dniem 1 stycznia 2020 r. - wyjaśnił wiceminister rolnictwa Ryszard Kamiński.
Zostały ponadto zaproponowane poprawki dotyczące opłat za kontrole przeprowadzane przez IJHARS.
Procedowana ustawa przewiduje wzmocnienie roli nadzorczej Głównego Inspektora Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wobec wojewódzkich inspektorów IJHARS. Będzie on mógł nadzorować działalność wojewódzkich inspektorów Inspekcji oraz wydawać im wytyczne i polecenia. A także będzie miał możliwość wystąpienia do wojewody o odwołanie wojewódzkiego inspektora IJHARS, jeśli stwierdzi, że jego działanie zagraża prawidłowemu wykonywaniu zadań przez wojewódzki inspektorat.
Za projektowaną ustawą opowiedzieli się wszyscy posłowie z sejmowej komisji rolnictwa.