Uwalniają handel mięsem. Koniec testów na Covid

Państwowa Administracja ds. Regulacji Rynku zapowiedziała zaprzestanie testowania schłodzonej i mrożonej żywności na obecność COVID-19 od 8 stycznia. Nie będzie już wymagać, aby wszystkie importowane schłodzone i mrożone produkty spożywcze trafiały do scentralizowanych magazynów w celu dezynfekcji i przetestowania, zanim trafią na rynek krajowy - potwierdziła agencja Reuters.
Zniesienie środków bezpieczeństwa następuje po ogłoszeniu organu celnego o zaprzestaniu testowania żywności z łańcucha chłodniczego.
Przechowywanie i transport żywności bez covidowych restrykcji
- Taka polityka oznacza, że będziemy mieć znacznie niższe koszty i ryzyko związane zarówno z przechowywaniem, jak i transportem produktów – powiedział importer mięsa z Pekinu, który kupuje wołowinę i wieprzowinę ze Stanów Zjednoczonych i innych krajów.

Czytaj więcej
Chiny otwierają się na świat. Gospodarka przyspieszy?Po trwającym trzy lata najsurowszym na świecie reżimie związanym z COVID, obejmującym lockdowny i nieustanne testy, Chiny zmieniły w tym miesiącu kurs na życie z wirusem, chociaż liczba nowych infekcji gwałtownie wzrosła.
Kraj rozpoczął testowanie importowanej schłodzonej i mrożonej żywności pod kątem COVID w 2020 r. po wybuchu epidemii, co doprowadziło władze do przekonania, że wirus rozprzestrzenił się z importowanych produktów.
Praktyka ta budziła kontrowersje wśród partnerów handlowych i znacznie spowolniła wysyłkę żywności do Chin. Podniosło to również koszty zarówno dla importerów, jak i eksporterów.