W 2013 roku rynek gastronomiczny osiągnął wartość 20 mld zł

Rynek gastronomiczny w Polsce rośnie co roku średnio o 2-3 proc., charakteryzując się dużym potencjałem rozwojowym ze względu na zmieniające się tendencje żywieniowe. Coraz więcej Polaków wybiera spożywanie posiłków w lokalach gastronomicznych, a już tylko co trzeci Polak nie jada poza domem.
Według prognoz ekspertów na 2014 rok, pierwsze miesiące nowego roku charakteryzować się będą spowolnieniem gospodarczym na rynku gastronomicznym. To sytuacja, która jest typowa dla tej pory roku. Zbliżająca się wielkimi krokami opóźniona w tym roku zima, a także koszty poniesione w czasie Świąt, skutecznie zatrzymają w domu większość Polaków. Pomimo tego, rok 2014 ma przynieść poprawę koniunktury na rynku branży gastronomicznej.
Sieć Da Grasso w 2013 roku otwarzyła 10 nowych restauracji.