Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

W 2021 r. z Polski wyeksportowano cukier o wartości 357 mln euro

W sezonie 2021/2022 w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru, a w nadchodzącym przewiduje się produkcję na poziomie 2,1 mln ton. To i tak dużo więcej niż wynosi zapotrzebowanie dla Polski, bo rokrocznie dużą nadwyżkę (obecnie około 500 tys. ton) eksportujemy - pisze money.pl
Reklama

Eksportu cukru rośnie, jednak nie powinno to przekładać się na dostępność tego produktu w marketach. Jak wynika z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), eksport cukru i wyrobów cukierniczych w 2021 roku wygenerował przychód w wysokości 2,8 mld euro, co stanowiło 7 proc. wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.

W 2021 r. z Polski wyeksportowano cukier o wartości 357 mln euro, o 23 proc. wyższej niż przed rokiem. W okresie od stycznia do maja 2022 roku odnotowano wzrostu wartości eksportu cukru i wyrobów cukierniczych o 17 proc. do 1,2 mld euro.

Całość na money.pl

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum