Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

W Japonii wyhodowano banany z jadalną skórką

W Japonii pojawiły się banany, których skórka jest o wiele cieńsza i mniej gorzka, przez co nadaje się do jedzenia. Co tydzień do sprzedaży trafia 10 sztuk, każdy w cenie 648 jenów (czyli około 20 złotych) - podaje gazeta.pl
Reklama

Stworzyli go farmie D&T Farm w Japonii. Nowe banany nazwano "Mongee" ("mongaj"), co z japońskiego oznacza "niesamowite". By uzyskać cienką skórkę wykorzystano innowacyjną metodę Freeze Thaw Awakening (Zamrożenie, Odmrożenie, Przebudzenie).

Metoda ta polega na imitowaniu warunków, w jakich rosły rośliny w czasie epoki lodowcowej. Młode bananowce umieszcza się w temperaturze -60 stopni Celsjusza, a następnie - gdy zaczną tajać - sadzi. Ponoć dzięki temu rosną znacznie szybciej, nawet w chłodnym japońskim klimacie.

Słodkie banany Mongee są najlepsze do jedzenia, gdy na ich skórce pojawią się drobne brązowe plamki.

 

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum