W Tychach powstała nowa destylarnia

Jeszcze tego lata pojawi się także rzemieślniczy gin oraz okowita z moreli. Za projekt odpowiada mała firma rodzinna, którą prowadzą Aleksandra i Paweł Baran.

Decyzja o stworzeniu własnej destylarni zapadła w 2021 roku. Znalezienie odpowiedniego obiektu, wybór sprzętu i sprawy formalne zajęły ponad 18 miesięcy. W efekcie, w marcu 2023 roku, obiekt uzyskał gotowość i odpowiednie zgody do produkcji alkoholu.
W Tychach powstała destylarnia Czarny Baran
Podróże po Europie i możliwość spróbowania rodzimych destylatów na Cyprze, we Włoszech, czy w Chorwacji zainspirowały nas do tworzenia własnych alkoholi - mówi Aleksandra Baran, współwłaścicielka destylarni Czarny Baran. Mamy przecież w Polsce znakomite tradycje produkcji okowity, która wciąż jest trunkiem mało znanym.
Pierwszym alkoholem, który został stworzony w destylarni jest okowita z jabłek odmiany szampion. Surowiec pochodzi z należących do rodziny sadów na Podkarpaciu. Trunek zestawiono z mocą 40% i rozlano do butelek o objętościach 500 i 700 ml. Cały proces produkcji, począwszy od przyjęcia surowca z skończywszy na etykietowaniu odbywa się na terenie destylarni.
- Jabłka były najbardziej dostępnym surowcem, kiedy uzyskaliśmy możliwość produkcji alkoholu - mówi Paweł Baran, współwłaściciel destylarni. Teraz czekamy na tegoroczne zbiory innych owoców, które również chcemy zamieniać na okowity. Naszym kolejnym produktem będzie okowita z moreli. Czekamy również na składniki botaniczne do ginu, które niedawno zamówiliśmy - dodaje.
Produkty Czarny Baran dostępne będą w sklepach specjalistycznych oraz barach i restauracjach. Marka tworzy właśnie sieć dystrybucji.