Wierzejki wprowadzą na rynek przetwory mięsne bez alergenów

Zakład Mięsny Wierzejki chwali się, że w konkursie o dofinansowanie z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju stanął obok takich gigantów, jak ArcelorMittal. Wartość całego projektu to 72 mln zł. - Otrzymaliśmy 46 mln zł dofinansowania i ruszamy z budową ogromnego laboratorium, w którym opracujemy produkcję pewnej specyficznej żywności - z analiz rynku wyszło, iż będzie unikatowa na skalę światową - podaje na łamach "PB", Adam Zdanowski, współwłaściciel ZM Wierzejki.
Chodzi o mięsne dania gotowe, początkowo na bazie kawałków kurczaka, jak udka, skrzydełka czy nuggetsy, ale pozbawione alergenów pokarmowych, tych, które zazwyczaj widać na etykiecie każdego produktu.
Pomysł powstał we współpracy z naukowcami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. ZM Wierzejki czeka teraz kilkadziesiąt miesięcy intensywnej pracy. Pierwsze produkty mogą trafić na półki sklepów po 1,5-2,5 roku.
Więcej w "Pulsie Biznesu".