Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Ekspert: Stoiska z serami i wędlinami nie mogą być połączone



Gazeta Wyborcza Wrocław - 2 kwietnia 2013 10:27


W wielu sklepach stoiska z serami i wędlinami są połączone. Ekspedienci nie mają pojęcia o tym, że przenoszą na produkty mięsne mikroorganizmy, które naturalnie występują w serach, jednak przeniesione na wędliny bardzo ograniczają ich trwałość - mówi w rozmowie z Gazetą Wyborczą Tadeusz Szmańko, badacz mięsa z Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Przyrodniczego.

Tadeusz Szmańko zdradza w rozmowie z "GW", że standardów sanitarnych przestrzega się najbardziej restrykcyjnie w dużych sklepach, na przykład na stoiskach patronackich czy firmowych. Podobnie jest z zakładami produkcji. Im większy, tym większa szansa na to, że spełnia ściśle określone procedury. - Mamy w Polsce renomowane duże zakłady mięsne. Stan sanitarny jest tam naprawdę na wysokim poziomie - dodaje badacz mięsa.