Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Ryby i ich przetwory najszybciej drożejącą grupą żywności



PAP - 27 grudnia 2016 09:48



Ryby i ich przetwory należą do najszybciej drożejących grup żywności – ostrzegają naukowcy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak policzyli naukowcy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowe, ich ceny w okresie styczeń-październik 2016 r. były średnio o 0,7 proc. wyższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Ceny mięsa i jego przetworów, które są głównym substytutem ryb spadły w tym czasie o 0,5 proc.

Z kolei nabiał potaniał o 2,6 proc.

Jak piszą eksperci IERiGŻ, wzrost cen obserwowany jest głównie w asortymencie ryb świeżych i chłodzonych. Wyraźnie wyższe ceny notuje się także w przypadku ryb mrożonych oraz mrożonych owoców morza.