Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

W Hali Gwardii będzie targ ze świeżą żywnością i lokale gastronomiczne



PAP - 8 maja 2017 18:23


Nowoczesny targ ze świeżą żywnością oraz część kulinarna – tak będzie wyglądała już wkrótce wschodnia Hala Mirowska tzw. Hala Gwardii - zapowiedział w poniedziałek stołeczny ratusz. Miasto rozstrzygnęło właśnie konkurs na trzyletni najem budynku.

W konkursie złożono osiem ofert, z czego do kolejnego etapu zostało dopuszczonych siedem. Komisja konkursowa wzięła pod uwagę nie tylko oferowaną kwotę za najem, ale także plany zagospodarowania i program działalności w hali.

W konkursie została wybrana firma CBR Events Sp. z o.o., która, jak przekonuje ratusz, zaproponowała najciekawszy program spośród wszystkich oferentów.

Zwycięzca konkursu - zapowiada miasto - zamierza w Hali Gwardii stworzyć nowe miejsce na zakupowej i kulinarnej mapie Warszawy, jednak o zupełnie innym charakterze niż centra handlowe. Pod jednym dachem na otwartej przestrzeni, mają znaleźć się drobni producenci, handlowcy oraz restauratorzy, a także kucharze, piekarze i cukiernicy. Miejsca ma też nie zabraknąć dla drobnych wytwórców oraz sprzedawców mięsa i wędlin, wyrobów garmażeryjnych, ryb, owoców morza, serów, win, lodów czy słodyczy. Obok stoisk handlowych utworzona ma być też część kulinarna, a na antresoli przewidziano część kawiarnianą.

Poza funkcją handlowo-gastronomiczną, Hala Gwardii ma również pełnić "rolę centrum integrującego mieszkańców". Miasto zapowiada, że będą tam organizowane różnorodne wydarzenia okolicznościowe i kiermasze.

Umowa na wynajem części budynku, zlokalizowanego przy pl. Żelaznej Bramy 1, zostanie zawarta na trzy lata, z możliwością skrócenia po 18 miesiącach, do momentu wyłonienia docelowego najemcy. Po tym czasie zostanie wybrany docelowy operator budynku, który zorganizuje i poprowadzi w nim nowoczesną halę targową - wyjaśnia ratusz.

Hale Mirowskie - przypomina miasto - zostały wybudowane na przełomie XIX i XX w. i do 1944 r. były największym wielkopowierzchniowym obiektem handlowym w stolicy. Sprzedawano tu głównie mięso, ryby, pieczywo oraz świeże warzywa. Budynki w stanie praktycznie nienaruszonym przetrwały oblężenie Warszawy w 1939 r., a ucierpiały poważnie dopiero w trakcie powstania warszawskiego. Hala zachodnia została oddana do użytku w 1962 r. i do dzisiaj pełni funkcję handlową. Z kolei odbudowana już w 1953 r. hala wschodnia była własnością Milicyjnego Klubu Sportowego "Gwardia" i przez wiele lat pełniła funkcje sportowo-widowiskowe.

Miasto zapowiada, że chce przywrócić Hali jej historyczną funkcję. Ma w niej powstać dostępna dla wszystkich hala targowa, w której będzie można kupić przede wszystkim świeżą żywność, pochodzącą bezpośrednio od producentów. Poza funkcją handlową, wyremontowany budynek, ma pełnić także rolę lokalnego centrum integrującego mieszkańców.