Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Lokale gastronomiczne też powinny pobierać opłatę za foliówki



Gazeta Prawna - 23 stycznia 2018 09:22


Lokal gastronomiczny, który zapakuje klientowi niezjedzoną część dania w plastikową torebkę, musi pobrać opłatę recyklingową. Tak samo jest w każdym innym przypadku, gdy jedzenie brane jest na wynos - przestrzega Gazeta Prawna.

Klienci są zaskoczeni, gdy np. w fast foodach zamawiają jedzenie na wynos, a sprzedawca dolicza im siatkę. Tak na przykład jest w KFC, gdzie torby foliowe sprzedawane są w cenie 30 gr za sztukę.

Zdarza się jednak, że mniejsze punkty gastronomiczne w ogóle nie wiedzą, że muszą pobrać od klienta opłatę recyklingową. Ustawa dotycząca opłaty recyklingowej nie definiuje bowiem pojęcia jednostki handlu detalicznego. Często więc przedsiębiorcy uważają, że nowe przepisy ich nie dotyczą.

Z wyjaśnień resortu środowiska jasno jednak wynika, że zawsze tam, gdzie klient kupuje towar na własne potrzeby i pakuje go w siatkę, trzeba doliczyć opłatę. Dotyczy to też firm z branży gastronomicznej.

Sprawę bada Gazeta Prawna.

Przeczytaj także:

W Polsce zużywa się 11 mld foliówek rocznie