Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Studentki SGGW wyprodukowały warzywne żelki



SGGW - 7 czerwca 2018 08:52


Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelek.

Zmieniające się trendy żywieniowe kreują potrzebę tworzenia nowych produktów. Świadomi konsumenci chętniej sięgają po te z większą zawartością składników bioaktywnych lub z obniżoną zawartością tych niepożądanych. Na rynku pojawia się coraz więcej zdrowszych alternatyw dla popularnych słodyczy, np. czekolada o zmniejszonej zawartości cukru, batony bezglutenowe.
Większość dostępnych na rynku łakoci ma owocowy smak: kojarzy się on z naturalną słodyczą owoców oraz ich przyjemnym zapachem. Studentki WNoŻ wyprodukowały żelki na bazie koncentratów warzywnych z marchwi oraz buraka, które wzbogaciły błonnikiem (inuliną) oraz ekstraktem polifenolowym z rośliny zwanej „dzikim ogórkiem” .

Tradycyjne żelki powszechnie obecne na rynku składają się w głównej mierze z syropu glukozowo-fruktozowego, cukru, żelatyny, barwników i aromatów pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, czasem zawierają też dodatek soku owocowego i/lub witamin. Produkty tego typu zwykle nie dostarczają wartości odżywczych, a jedynie energii. Nadmierne spożycie fruktozy pochodzącej z wyżej wymienionego syropu powoduje wzmożoną lipogenezę, co skutkuje odkładaniem się tłuszczu w okolicach brzucha, prowadząc do niebezpiecznej otyłości trzewnej. Wśród składu surowcowego handlowych żelek można znaleźć barwniki syntetyczne takie jak np. czerwień koszenilowa – podejrzewana o możliwość powodowania nadpobudliwości u dzieci, żółcień chinoninowa – powodująca objawy alergiczne.

Warzywne żelki są idealne dla wegan ze względu na zastąpienie żelatyny pochodzenia zwierzęcego pektyną pochodzącą z roślin. Opracowana receptura pozwala na zawarcie 100% równowartości odżywczej soku z buraka lub marchwi w 100 g produktu. Wybierając tego typu produkt, konsument korzysta na obniżonej zawartości cukru, braku sztucznych barwników, aromatów oraz właściwościach funkcjonalnych dzięki zawartości polifenoli i inuliny.

W składzie warzywnych żelek znajdują się: cukier, inulina, koncentrat soku z marchwi lub buraka, pektyna oraz kwasek cytrynowy. Produkt ten można uznać jako produkt „czystej etykiety”. Warzywne żelki, dzięki zawartej inulinie, mogą być ciekawym rozwiązaniem dla osób starszych, które zapominają o spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika.