Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Bronisze: Przez upały i suszę warzywa są droższe



Bronisze - 5 października 2018 13:09


Od upałów ucierpiały warzywa spod osłon. Warzywa gruntowe, szczególnie kapustne dotknęła klęska suszy. Ma to obecnie odzwierciedlenie w poziomie cen wyższych niż w latach ubiegłych jeśli chodzi o warzywa. Z kolei nadprodukcja jabłek przełożyła się na ich niskie ceny -  podaje Rynek Hurtowy Bronisze.

- Na przełomie września i października zaobserwowaliśmy znaczący wzrost cen warzyw krajowych spod osłon – to upały spowodowały gotowanie się roślin w szklarniach i tunelach. Pomidory malinowe kosztują 6-8 zł/kg, czerwone - od 4,5-5,5 zł/kg, a gruntowe 2-3 zł/kg. Cena cukinii wynosi 3,5-5,5 zł/kg. Ogórki szklarniowe kupimy za 4-5 zł/kg, a gruntowe za 4,75-5,5 zł/kg. Za bakłażany zapłacimy obecnie 4,5-6 zł/kg, za fasolkę szparagową od 3,5 do 5,5 zł/kg, a papryka czerwona kosztuje 3,5-4,5 zł/kg - informują Bronisze.

Warzywa korzeniowe i kapustne również zaliczają wysokie zwyżki cen. I tak, kalafior kosztuje 3,5-5 zł/szt, kapusta biała 3-4 zł/szt, marchew 1,3-1,7 zł/kg, a cebula biała 1,4-1,75 zł/kg.

Rosnące ceny krajowych warzyw spod osłon uruchomiły import ich odpowiedników z Hiszpanii. Na razie są oferowane cukinie w cenie 4,5-5,5 zł/kg; bakłażany 5-6 zł/kg i papryka żółta/pomarańczowa 5/7 zł/kg.

- Ceny jabłek spadają w szybkim tempie od 1,5 zł/kg na początku września do 0,7-1 zł/kg obecnie. Tylko niektóre odmiany (np. Empire) jeszcze trzymają poziom ok 20 zł za skrzynkę 15 kg.
Szybko skończyły się w tym roku borówki amerykańskie (upały i susza) co ma odbicie w cenach oscylujących wokół 40 zł/kg (dla porównania w 2017 roku nie przekraczały 20 zł/kg) - informuje podwarszawski rynek hurtowy.

Jako pierwsze w tym roku cytrusy z basenu Morza Śródziemnego pojawiły się cytryny z Turcji w cenie 4,5 zł/kg.