Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Nowel na FRSiH 2018: Masowa produkcja nie wyklucza kultywowania tradycji



portalspozywczy.pl - 8 listopada 2018 15:04


– Jesteśmy firmą rodzinną. Zaczynaliśmy od pieczywa świeżego. Przejście 10 lat temu na produkt mrożony pozwoliło nam bardzo mocno rozwinąć sieć dystrybucji i otworzyło nowe rynki – mówił Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel, podczas debaty Produkt i firma spożywcza "nowej ery".

Michał Zajezierski podczas debaty FRSiH podkreślił, że masowa produkcja nie wyklucza tradycji.

– Większość produkcji oparta jest na naszych starych, standardowych recepturach. Chleb żytni powstaje na naturalnym zakwasie, z którego korzystamy od kilkudziesięciu lat. Przenieśliśmy go ze starej piekarni – mówił.

Procesy są natomiast bardziej znormalizowane i prowadzone inaczej niż kiedyś.

– Kiedyś było tak, że jeżeli padał deszcz, trzeba było zrobić trochę cieplejsze ciasto i dać trochę mniej wody. W tej chwili mamy w piekarni klimatyzację i kontrolowaną temperaturę w pomieszczeniach. Proces możemy trzymać na stałym poziomie – tłumaczył wiceprezes Nowel.

Prelegent wskazał, że świeży produkt można dowieźć do 100-120 km. Mrożony natomiast trafić na dużo dalsze rynki.

– Przy produkcie mrożonym, przy dzisiejszej technice i automatyzacji produkcji, zyskaliśmy możliwość dotarcia do nowych rynków i nowych klientów z produktem dobrej jakości. Jesteśmy w stanie wyprodukować ponad miliard bułek rocznie – tłumaczył wiceprezes Nowel.

Jak wyjaśnił, eksportowany produkt jest praktycznie gotowy. Dopiekany jest jednak dopiero u klienta.

Michał Zajezierski zdradził również, Nowel jest w fazie wdrażania u dużego klienta certyfikowanego pieczywa BIO.