Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Tesco: Nic nie może się zmarnować, uszkodzone winogrona przerabiamy na gin



dlahandlu.pl - 13 marca 2019 10:50


Jeden z głównych brytyjskich dostawców owoców i producent alkoholi rzemieślniczych wymyślili unikalny sposób recyklingu nadwyżek winogron stołowych - przekształcając je w wysokiej jakości gin. Alkohol o nazwie HYKE trafi do sprzedaży w 300 wybranych sklepach Tesco 18 marca.

Każdego roku dostawca owoców, firma Richard Hochfeld Ltd z siedzibą w Kent, traci w procesie pakowania równowartość 1,4 miliona kobiałek winogron stołowych. Dzieje się tak m.in. na skutek uszkodzeń owoców w czasie transportu. Zdarza się także, że winogrona nie spełnia wymogów, dotyczących wielkości czy kształtu – takie owoce również nie trafiają do sprzedaży, choć nadają się do spożycia. 

Dzięki wspólnym wysiłkom na rzecz rozwiązania problemu marnotrawienia żywności, dostawca połączył swoje siły z producentem alkoholi West Sussex Foxhole Spirits oraz siecią Tesco. 

Nie mogło być ku temu lepszej okazji -  sprzedaż ginu jest najwyższa od 50 lat, a popyt na gin premium w Tesco wzrósł o prawie 90 proc. w ciągu ostatniego roku.

- Zawsze szukamy innowacyjnych sposobów radzenia sobie z marnotrawstwem żywności i ściśle współpracujemy z naszymi dostawcami. Nie może być lepszego czasu na wprowadzenie do sprzedaży HYKE. Gin jest "na fali". Obecnie mamy w ofercie około 80 różnych ginów i uważamy, że dzięki wyjątkowemu smakowi i jakości HYKE dobrze sobie poradzi - powiedział Andrew Hargreaves, kierownik ds. zakupów alkoholi w Tesco.