Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Jak wspomóc sprzedaż bakalii przed świętami?



dlahandlu.pl - 25 marca 2019 11:58


Wielkanoc to okres zwiększonej sprzedaży bakalii tradycyjnych i dodatków do kulinariów. Jak odpowiednio wyeksponować je na półce sklepowej, by wspomóc sprzedaż bakalii przed świętami i ułatwić zakupy konsumentom?

Konsumenci w okresie wielkanocnym wybierają typowe bakalie wypiekowe i dodatki do kulinariów, takie jak suszone śliwki, morele, żurawina, rodzynki oraz migdały, orzechy włoskie i laskowe, które są składnikami tradycyjnych potraw. Niesłabnącym zainteresowaniem w tym okresie cieszą się także mieszanki keksowe, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa oraz gotowe masy kajmakowe dostępne w kilku smakach, a także masa makowa z dodatkiem bakalii i masa makowa z białego maku o smaku marcepanu. Detaliści powinni z wyprzedzeniem przemyśleć prezentację tych produktów.

Kluczowym czynnikiem jest dobrze przygotowana półka i znane marki.
- Planując ekspozycje świąteczne warto mieć na uwadze ścieżkę zakupową konsumenta, gdyż budowanie wspólnych stref dla produktów komplementarnych nie tylko znacznie skraca sam proces zakupowy, ale również zwiększa jego efektywność. Aby bardziej wyeksponować produkty, dobrze jest zadbać o odpowiednią ekspozycję na półce, wykorzystując odpowiednie oznaczenia, a także standy ekspozycyjne. Dobrym pomysłem jest również korzystanie z cross lokalizacji znanej ze sklepów o dużym formacie – Chrupiąca Sałatka Bakalland z powodzeniem może być eksponowana na tzw. clip stripie w strefie warzyw, jako doskonałe uzupełnienie wielkanocnych sałatek, które z okazji wiosny coraz częściej goszczą na świątecznym stole. W okresie przedświątecznym przygotowaliśmy także specjalne promocje dla detalistów - mówi Aleksandra Kacprzak, dyrektor trade marketingu Bakalland.