Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Unia Europejska zakaże „wege burgerów”?



dlahandlu.pl - 3 kwietnia 2019 15:52


Według Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego nazwy produktów, takie jak "wegański burger/sznycel/kiełbasa" lub opisy produktów, takie jak "alternatywa dla mleka", mogą zostać wkrótce zakazane.

2 kwietnia, podczas negocjacji w sprawie reformy wspólnej polityki rolnej, komisja "Agri" głosowała za przyjęciem poprawki, która zakazałaby przedsiębiorstwom używania nazw odnoszących się do mięsa  i produktów mlecznych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego. Według członków komisji, którzy złożyli wniosek, nazwy te byłyby "mylące" dla konsumentów. Wniosek będzie musiał zostać zatwierdzony na posiedzeniu plenarnym Parlamentu Europejskiego, które odbędzie się po wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Karolina Kosno z ProVeg Polska, organizacji zajmującej się podnoszeniem świadomości żywieniowej uważa, że jest to irracjonalne ograniczenie wolności dla przedsiębiorstw oraz konsumentów. - Nie ma absolutnie żadnych dowodów na to, że konsumenci są wprowadzani w błąd przez nazwy produktów roślinnych. Przeciwnie, nazwy takie jak „wege burger" czy "wegańska parówka”, jasno informują, że produkt nie zawiera mięsa, jednocześnie wskazując jakiego smaku, tekstury czy wyglądu produktu mogą oczekiwać. UE stara się rozwiązać problem, który nie istnieje i w rezultacie może zaszkodzić przedsiębiorstwom, które odpowiednio znakują swoje produkty. Większość sprzedaży roślinnych odpowiedników mięsa jest generowana przez osoby, które nie są na diecie wegetariańskiej, ograniczają natomiast spożycie mięsa na przykład z powodów zdrowotnych. Obecne nazewnictwo pozwala łatwo znaleźć odpowiednik, który zadowoli ich potrzeby - mówi.

Według raportu Mintel „Summer Food and Drink Trends” z 2018 roku, aż 55% Polaków regularnie stosuje w bezmięsne dni. To samo wskazało 45% Włochów i Francuzów, a największy odsetek jest Niemczech (57%) i w Hiszpanii (aż 61%).