Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Arco by Paco Pérez chce być jedną z najlepszych restauracji w Europie



pr - 18 listopada 2019 09:59


5 listopada na 33 piętrze gdańskiego wieżowca Olivia Star odbył się preopening restauracji Arco by Paco Pérez.

Arco ma ambicję stać się jedną z najlepszych restauracji w Europie. Aby osiągnąć ten cel Paco Pérez skompletował zespół 25 kucharzy z całego świata, wśród których są również zdobywcy najbardziej prestiżowych nagród - gwiazd przewodnika Michelin.

- Dziś jest dla nas szczególny dzień, bo możemy od tego dnia przyjąć państwa w restauracji, która otwiera się na gości po wielu miesiącach wytężonej pracy całego zespołu. Warto tutaj wspomnieć, że grupa ekspertów Arco to naprawdę wybitne osoby ze świata gastronomii. Żartujemy czasem, że zespół Arco, to drużyna gwiazd, podobnie jak FC Barcelona w świecie futbolu, z tą różnicą, że w Gdańsku. Tworzymy nową destynację gastronomiczną w regionie Południowego Bałtyku, którą docenią nie tylko goście Pomorza i Polski, ale również z całego regionu Europy Środkowej, Wschodniej oraz Skandynawii - mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu spółki Olivia Star Top.

Arco by Paco Pérez oferuje kuchnię śródziemnomorską, jednak z licznymi akcentami lokalnymi. Inwestorzy, zdając sobie sprawę z ogromnego potencjału Gdańska, postanowili przygotować nie tylko restaurację Arco. Na 33 piętrze przygotowane zostały jeszcze dwa projekty: bodegę, mogącą się poszczycić największą kolekcją win w Polsce, składającą się z 800 etykiet wina oraz drugi projekt gastronomiczny o nazwie Treinta e Tres.