Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Badanie: Kwestie związane z jedzeniem stanowią jeden z kluczowych aspektów… pracy



dlahandlu.pl - 20 listopada 2019 10:11


Według badań Pracuj.pl kwestie związane z jedzeniem stanowią dla wielu Polaków jeden z kluczowych aspektów… pracy. Badani wymieniają dostęp do taniej stołówki wśród najważniejszych benefitów. Co więcej, ponad połowa z nich oczekuje obowiązkowych przerw na obiad i dofinansowań do posiłków od pracodawców. Style jedzenia mogą mieć realne znaczenie dla firm – większość Polaków podkreśla, że wspólne posiłki pozytywnie wpływają na integrację zespołu.

Jak wykazuje raport Pracuj.pl, aż 62% badanych Polaków deklaruje, że posiłki do pracy najczęściej przygotowują w domu. Większość pracowników stara się więc samodzielnie przyrządzać posiłki i ograniczyć spożywanie gotowych dań – tylko 24% kupuje je przed pracą lub korzysta z diety pudełkowej. W miarę możliwości Polacy oczekują także, że nie będą zmuszeni do pospiesznej konsumpcji np. przy komputerze, w niekomfortowych warunkach. Aż 6 na 10 badanych przez Pracuj.pl oczekuje, że pracodawca zapewni im obowiązkową przerwę na obiad wliczaną w czas pracy.

Wyniki badań pokazują także, że większość z pracowników wolałaby mieć wybór i nie być zmuszonymi do przygotowywania sobie posiłków, jeśli tego nie chcą. 55% pracowników chciałoby otrzymywać dofinansowanie do obiadów w pracy, dla 32% jest to obojętne, a tylko 12% nie potrzebuje takiego benefitu.

Co jeszcze ważniejsze, aż 87% badanych chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki lub restauracji w miejscu pracy. Wśród innych kwestii związanych z jedzeniem, do których Polacy chcieliby mieć dostęp w pracy, znajdują się także dobrze wyposażona kuchnia (88%), szeroki wybór kawy i herbaty (87%), czy darmowe owoce i warzywa (81%).

– Benefity związane z żywieniem to istotna cecha pracodawcy, który dba o pracowników. W Grupie Pracuj organizujemy tzw. owocowe poniedziałki. W Polsce można znaleźć także firmy, które oferują pracownikom darmowe śniadania, a nawet wewnętrzną biurową kawiarnię z zatrudnionym baristą. Nie każdy pracodawca musi się decydować na taki oryginalny krok. Jednak już nawet nieźle wyposażona, przytulna kuchnia potrafi zmieniać życie zespołów na lepsze – komentuje Konstancja Zyzik, Talent Acquisition & Capabilities Development Manager w Grupie Pracuj.

Według polskiego prawa każdemu pracownikowi, którego czas pracy wynosi minimum 6 godzin przysługuje 15-minutowa przerwa wliczana do czasu pracy. Pracodawcy mają możliwość wprowadzenia dłuższej przerwy do 60 minut – ale nie jest ona wliczana do czasu pracy. W praktyce jest ona więc rzadko wykorzystywana, bo wydłuża faktyczny czas, który pracownik musi spędzić w biurze.

Jak pokazują wyniki badania Pracuj.pl, firmy oferujące pod tym względem bardziej przyjazne rozwiązania – sporo mogą zyskać. Według 56% respondentów Pracuj.pl obiady to dobra okazja do tego, żeby poznać nowe osoby w biurze. 53% dodaje także, że wspólny posiłek to szansa do zacieśnienia prywatnej relacji z innymi pracownikami.