Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Janusz Rodziewicz: Sieci sprzedają mięsa poniżej kosztów produkcji



Farmer.pl - 21 listopada 2019 20:06


- Trudno nam dostać się do sieci handlowych, a nawet jak niektóre zakłady się dostaną to są pod ogromną presją. Próbujemy ją zmniejszyć rozmawiając z UOKiK. Przedstawiamy dowody na to, że sieci sprzedają mięsa poniżej kosztów, szczególnie popularne jak schab czy karkówka. 9,99 zł/kg to cena dumpingowa i poniżej kosztów wytworzenia - mówi w rozmowie z Farmerem, Janusz Rodziewicz prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Janusz Rodziewicz przyznał, że sytuacja małych i średnich zakładów mięsnych w Polsce jest trudna od lat.

- Podwyżka cen wieprzowiny miała dodatkowy negatywny wpływ. Trudno nam dostać się do sieci handlowych, a nawet jak niektóre zakłady się dostaną to są pod ogromną presją. Próbujemy ją zmniejszyć rozmawiając z UOKiK. Przedstawiamy dowody na to, że sieci sprzedają mięsa poniżej kosztów, szczególnie popularne jak schab czy karkówka. 9,99 zł/kg to cena dumpingowa i poniżej kosztów wytworzenia. Sieci ściągają klienta nienaturalnie niską ceną - mówi.

Szef SRW RP przyznał, że trudno o radykalne metody w walce z działaniami sieci.

- Wiemy, że opłaty półkowe dalej funkcjonują, ustawa, która miała zagwarantować równość nie do końca zdała egzamin. Przewaga sieci występuje i to w stosunku do dużych firm, a co dopiero średnich i mniejszych - dodał.

Rodziewicz przyznał, że dziś mniejszym i średnim zakładom nie wystarczy sprzedaż poprzez sieć własnych sklepów.

- One nie do końca załatwiają sprawę. Jakość produktów jest tam bardzo dobra i osobiście polecam robienie zakupów, ale to nie załatwia sprawy. Główny handel odbywa się w sieciach i zakłady próbują różnymi metodami szukać dojścia do sieci, nawet przy niskich marżach. Inną drogą jest eksport. Sporo mniejszych firm eksportuje i to można rozwijać, bo Polacy już wiele więcej wieprzowiny nie zjedzą - dodał.