Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Dyrektor Farmy Świętokrzyskiej: Rynek żywności ekologicznej rośnie dynamicznie dzięki sieciom



portalspozywczy.pl - 21 listopada 2019 20:28


Rynek żywności ekologicznej w Polsce rośnie już w tempie dwucyfrowym i trzeba jasno powiedzieć, że jest to możliwe dzięki sieciom handlowym – ocenia dyrektor handlowy Farmy Świętokrzyskiej Karol Gębka. Farma Świętokrzyska to jedna z największych polskich firm oferująca ekologiczne warzywa, owoce i przetwory.

- Kiedy rozpoczynaliśmy naszą działalność ponad 15 lat temu, w Polsce praktycznie nie było rynku produktów BIO. Warzywa i owoce, które produkowaliśmy, były surowcem na eksport. Praktycznie 100 proc. tego, co na początku wytwarzaliśmy, stanowiło półprodukt do produktów przetwarzanych na zachodzie – mówi Karol Gębka.

Podkreśla jednocześnie, że w ostatnich latach sytuacja diametralnie się zmieniła, a rynek żywności ekologicznej w Polsce rośnie już w tempie dwucyfrowym, najszybciej w całym sektorze żywnościowym.

– Trzeba jasno powiedzieć,  że jest to możliwe dzięki sieciom handlowym. Stawiają one na te produkty, promują je, budują świadomość konsumentów. Współpracujemy praktycznie ze wszystkimi sieciami, widzimy ich pracę, doceniamy to, że promują tę żywność – podkreśla dyrektor handlowy Farmy Świętokrzyskiej.

Przekonuje, że przyszłość należy do żywności ekologicznej, bo coraz więcej polskich konsumentów szuka żywności bezpiecznej, naturalnej i zdrowej.

Karol Gębka ocenia ponadto, że sieci handlowe powinny oferować żywność ekologiczną w przystępnych cenach. Przyznaje jednocześnie, że choć producenci próbują się zbliżać do cen produktów konwencjonalnych, to muszą brać pod uwagę m.in. dużo większe nakłady pracy, w tym pracy ręcznej. - Składową ceny jest ponadto opakowanie, w przypadku Farmy Świętokrzyskiej – w pełni biodegradowalne - dodaje.

Farma Świętokrzyska to istniejące od 2002 r. ekologiczne gospodarstwo rolne, zlokalizowane w Borii k. Ćmielowa, a jednocześnie jedna z największych polskich firm oferujących ekologiczne warzywa, owoce oraz przetwory. Firma zatrudnia 160 pracowników, a na 140 hektarach uprawia ponad 30 rodzajów ekologicznych warzyw i owoców. Swoje produkty dostarcza zarówno do sieci handlowych, jak i odbiorców hurtowych i detalicznych.