Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Sokołów: Modyfikacja składu produktów rynkową koniecznością



dlahandlu.pl - 9 grudnia 2019 12:04


W mijającym roku Sokołów po raz kolejny osiągnął satysfakcjonujące wyniki sprzedaży oraz umocnił swoją pozycję na rynku krajowym i na rynkach zagranicznych. Potwierdzeniem dynamicznego rozwoju firmy jest wzrost przychodów Grupy Sokołów o 16,5 proc. rdr oraz wzrost zysku operacyjnego o 19,4 proc. rdr. Kluczowe znaczenie miała m.in. realizacja założonej strategii w połączeniu z elastycznym reagowaniem na zmiany zachodzące na rynku.

Rok 2019 to rok pełen wyzwań dla branży mięsnej. - Jednym z największych była z pewnością niestabilna sytuacja na rynku surowca wieprzowego oraz dynamiczny wzrost jego cen – podkreśla Bogusław Miszczuk, prezes zarządu Sokołów S.A. - Nastąpił też wzrost kosztów produkcji, co z kolei wpłynęło na obniżenie jej rentowności. W Polsce nadal rozprzestrzenia się wirus ASF, co skutkuje ograniczeniami w zakresie eksportu polskiej wieprzowiny oraz dodatkowymi kosztami na liniach produkcyjnych.

Mimo tych obiektywnych trudności, Grupa Sokołów osiągnęła bardzo dobry wynik. W mijającym roku sfinalizowane zostało również połączenie przejętych spółek Gzella – obecnie Spółka Gzella Osie jest oddziałem produkcyjnym Sokołów S.A. w Osiu. 

W roku 2019 Sokołów wprowadził do sprzedaży aż 60 nowych produktów. Poszerzanie asortymentu, jak również modyfikacja składu produktów to odpowiedź firmy na zmieniające się oczekiwania klientów. - W mijającym roku aktywnie wychodziliśmy naprzeciw nowym trendom konsumenckim – zaznacza Bogusław Miszczuk. – Postęp technologiczny daje nam możliwości, by tworzyć coraz lepsze produkty. W tym roku usunęliśmy konserwanty oraz substancje dodatkowe ze składów produktów z linii Sokoliki. Nieustannie rozwijamy segment convenience, w tym przekąski i dania gotowe. Sokołów wprowadził innowacyjne produkty, pierwsze takie na rynku – jak Salami Chips CHRUP’US – chrupiące plasterki salami, suszone powietrzem. W asortymencie Sokołowa pojawiły się również nowe parówki Stówki – wytworzone ze 100% mięsa z szynki wieprzowej, bez konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu. Linia warzywna Z Gruntu Dobre została poszerzona o dania gotowe, a asortyment przekąsek mięsnych wzbogacił się o serię kabanosów Eat’N’Go. We współpracy z Grupą MLEKOVITA, Sokołów wprowadził trzy wyjątkowe połączenia przekąsek mięsno-serowych: Party Time, Wypasiony Duo Snack oraz Sokoliki Duo Snack.