Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Piekarnia BAKERY najemcą Browarów Warszawskich



dlahandlu.pl - 10 czerwca 2020 10:50


BAKERY, koncept piekarniczo-cukierniczy rozwijany przez Bartłomieja Rychcika zarządzającego grupą ENATA BREAD, wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich. „To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem" – mówi Bartłomiej Rychcik, prezes ENATA BREAD. Szefem kuchni oraz wspólnikiem BAKERY Browary Warszawskie został Michał Paleta.

BAKERY Browary Warszawskie zagospodaruje lokal o powierzchni 100 metrów kwadratowych. „Klienci będą mogli kupić pieczywo, kanapki, słodkości, powidła i przetwory. Będą mogli napić się kawy, soków tłoczonych z całych i świeżych owoców, a nawet białego lub czerwonego wina pod marką BAKERY" – dodaje Rychcik.

Szefem rzemieślniczej piekarni został Michał Paleta, ekspert od francuskiego pieczywa. Paleta jest absolwentem irlandzkiej Killybegs Culinary College. W Polsce pracował restauracjach: Concept 13, a także w Hotelu Monopol we Wrocławiu i Hotelu Warszawa.

A w menu znajdzie się polskie i francuskie pieczywo: chleby, bułki, bagietki, ciabatty... na naturalnym zakwasie wyprowadzanym z mąki pszennej lub żytniej.

Specjalnością BAKERY Browary Warszawskie będą między innymi ciemne croissanty: na słodko – np. na bazie kakao, kawy i budyniu, i na słono – np. na bazie węgla aktywowanego, łososia wędzonego i sera koperkowego. Menu będzie sezonowe – dodatki będą zmieniane w zależności od pory roku: jesienią i zimą w chlebie znajdą się ziemniaki lub dynia, a na wiosnę – czosnek niedźwiedzi.

Pierwszy lokal pod marką BAKERY powstał przed rokiem na warszawskim Wilanowie gdzie wspólnikiem i szefem jest  Damian Lewandowski.