PARTNER PORTALU

Bez pomocy finansowej, przy długo trwających restrykcjach wiele lokali gastronomicznych nie przetrwa

Autor: dlahandlu.pl 20 października 2020 15:54

Według danych międzynarodowej wywiadowni Dun&Bradstreet, w 2019 r. Polsce działało około 70 tys. placówek gastronomicznych stałych i sezonowych. 40 proc. z nich to punkty gastronomiczne. Kolejne 28 proc. – restauracje i 32 proc. bary. Wedle szacunków polski rynek HoReCa (Hotele, Restauracje i Catering) w ubiegłym roku wart był blisko 33 mld złotych. W 2020 roku przewidywano wzrost wartości o blisko 5 proc. do poziomu 34,6 mld złotych. Dzisiaj już wiemy, że te optymistyczne prognozy nie mają szans się spełnić. Na taki stan rzeczy wpływ miał lockdown jak później liczne obostrzenia.

Od 10 października cała Polska znalazła się w żółtej strefie, co wiąże się z nowymi obostrzeniami, także dla lokali gastronomicznych. Obecnie w lokalu gastronomicznym może przebywać jedna osoba na cztery metry kwadratowe, klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia przez nich miejsc, przy których będą jeść i pić; usta i nos musi zakrywać również obsługa.

Zdaniem przedstawicieli branży, nowo wprowadzone obostrzenia nie pozwolą wyjść lokalom gastronomicznym z zapaści. Szczególnie, że wielu z Polaków w ogóle rezygnuje z wyjścia do restauracji. Nowe zasady przyjmowania gości, zmuszają restauratorów do przeorganizowania pracy. Zmusza do rezygnacji z barów samoobsługowych, bufetów czy samodzielnych dozowników do nalewania napojów. 

- Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że wyjście do restauracji nie będzie takie, jakie znamy choćby z ostatniego czasu. Rządowe regulacje wymagają zachowania odpowiednich odstępów między gośćmi. Przypisane 4 metry kwadratowe jednej osobie wymuszają reorganizację sali, co przy małym lokalu, z ograniczoną przestrzenią stanowi poważną przeszkodę lub wręcz nie pozwala prowadzić działalności. W wielu przypadkach wyłączona powierzchnia lokalu sięga nawet do 70 proc. Do tego należy dodać krótsze godziny otwarcia lokalu. Wedle założeń bary, kluby i restauracje muszą zostać zamknięte przed 22.00. Praca z domu i zamknięcie wielu kompleksów biurowych właściwie sparaliżowało branże cateringu i restauracji biurowych. Nie pomaga jesienna aura. Chłód, deszcz i wiatr. Na dodatek kończy się pora zezwoleń na otwarcie ogródków gastronomicznych i zewnętrznych barów, co skutecznie w sezonie letnim zwiększało ilość stolików – wymieniają przedstawiciele Dun&Bradstreet.

- Dlatego też w kolejnych miesiącach należy spodziewać się czasowych zamknięć lokali lub zawieszonych działalności - dodają.

Zgromadzone oszczędności pozwalały restauratorom przetrwać trudny czas. Od stycznia do końca września br. zawieszono nieco ponad 4,6 tys. przedsiębiorstw wobec 5 tys. rok wcześniej wynika z danych Bisnode Polska. Przedsiębiorcy wykorzystali już jednak pomoc rządową z przypisanych tarcz antykryzysowych. Oznacza to, że dzisiaj kasa świeci pustkami.







BĄDŹ NA BIEŻĄCO


OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8270

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
  • Max

    5,99

  • Śr

    4,43

  • Min

    3,33

ProduktySklepyRegiony


Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.