Fast-foodowa sieć zamknie nawet 400 lokali. W tle bankructwa franczyzobiorców
Burger King do końca roku może zamknąć nawet do 400 lokali w Stanach Zjednoczonych. Przyczyną problemów fast-foodowej sieci jest bankructwo dużych franczyzbiorców: Toms King (Illinois), EYM King (Michigan) i Meridian Restaurants Unlimited (Utah).

Burger King ma kłopty w USA, fot. Shutterstock
Reklama
Topnieje liczba restauracji Burger King
Informację o planowanym zamknięciu 300-400 lokali przekazał prezes Restaurant Brands International Inc., właściciela Burger Kinga, Joshua Kobza. Od początku roku Burger King zamknął w USA 124 lokale. Wciąż działa tam blisko 7 tys. restauracji.
Restauracje Burger King tylko dla doświadczonych operatorów
Joshua Kobza powiedział, że firma planuje skupić się na współpracy z mniejszymi franczyzobiorcami w celu poprawy ogólnego stanu systemu franczyzowego. Dodał, że sieć planuje zezwolić tylko operatorom wysokiej jakości na budowanie lub nabywanie istniejących restauracji, które będą działać regionalnie.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa
regulamin.
Reklama