Reklama
Partner portalu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Food Show 2018: Blogi i programy kulinarne napędzają gastronomię

- Rosnąca popularność i moda na blogi i programy kulinarne wspierają i napędzają polską gastronomię. Polacy dzięki temu coraz chętniej chodzą do restauracji - mówił podczas debaty zatytułowanej "Polska gastronomia u progu wielkiego rozkwitu" w ramach Food Show 2018 w Katowicach Adrian Feliks, właściciel lokali Spoon Adrian Feliks.
Reklama

Adrian Feliks przyznał podczas Food Show 2018, że Polacy mają coraz więcej chęci i zapału do gotowania, jednak już dużo gorzej jest z ich umiejętnościami.  

- Jednak wyraźnie widać, że Polacy coraz chętniej korzystają z kursów i warsztatów kulinarnych, chcą się uczyć dobrze gotować. Sam prowadzę tego typu zajęcia - przyznał.

Sam skończył szkołę gastronomiczną w Belgii i przyznał, że różnica między jakością edukacji w Polsce i zagranicą nadal jest ogromna. 

- Dzisiaj uczniowie są roszczeniowi, mało pracowici, chcą dużo zarabiać i mało pracować. Zapominają o tym, że zanim mogą zacząć zarabiać spore kwoty, muszę się najpierw bardzo dużo nauczyć - dodał Adrian Feliks.

I przyznał, że zauważa, że wielu aspirujących kucharzy marzy o otwarciu własnych restauracji. - Wiele młodych osób nie zdaje sobie sprawy, że to bardzo poważna sprawa, bardzo stresująca i kapitałochłonna. Poza tym niezwykle trudno jest utrzymać się na rynku przy ogromnej konkurencji, z którą dzisiaj mamy do czynienia - dodał ekspert.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum