Food Show 2018: Polska gastronomia u progu wielkiego rozkwitu

Jak wynika z badania "Rynek gastronomiczny 2017" przeprowadzonego przez GfK, w porównaniu do roku ubiegłego rynek gastronomiczny w Polsce wzrósł o ponad 10,5 proc. i jest wart niemal 36,12 mld zł. Liczba aktywnych placówek całorocznych wzrosła o 1,8 proc.
Odsetek Polaków w wieku 15+, którzy deklarują, iż odwiedzili punkt gastronomiczny w ciągu ostatnich 12 miesięcy, spadł o 5 pp. w porównaniu do rekordowego roku 2016 i wynosi obecnie 49 proc. Jest on jednak nadal na poziomie wyższym niż ten notowany w latach 2012-2015. Polacy najczęściej odwiedzali punkty gastronomiczne w celu spotykania się ze znajomymi lub spontanicznie, bez szczególnej okazji. Wybór danego lokalu najczęściej uzależniali od smaku serwowanych posiłków, napojów, dogodnej lokalizacji lub decydowali się na niego z przyzwyczajenia.
Podczas Food Show 2018 chcemy rozmawiać o perspektywach rozwoju sektora HoReCa - o idealnych lokalizacjach, konceptach i miejscach, w których tkwi potencjał oraz beneficjentach tego rozwoju. Nie będziemy unikać jednak tematów wyzwań, które stoją przed HoReCa, czyli szarej strefy, przeterminowanych przepisów oraz rynku pracy.
Zapraszamy do zgłaszania swoich sugestii i uwag. WIĘCEJ INFORMACJI NA FOODSHOW.PL, NA FACEBOOK'U ORAZ INSTAGRAMIE!
Chcemy inspirować i dlatego organizujemy II edycję Food Show! Podczas tego unikalnego wydarzenia biznesowego i kulinarnego branży spożywczo-gastronomicznej nie zabraknie wskazówek, warsztatów, dyskusji, wykładów, pokazów i wystaw.
W ramach dni dla profesjonalistów (12-13 marca 2018 r.) odbędą się debaty i dyskusje branżowe z udziałem szefów kuchni, firm gastronomicznych, spożywczych, oraz dostawców. Będą im towarzyszyć wystawy, ekspozycje, prezentacje produktów żywnościowych, degustacje, pokazy gotowania, warsztaty kulinarne. Podczas Food Show zapraszamy także na V edycję GASTROSILESII, która po raz pierwszy odbędzie się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w ramach II edycji Food Show.
Podczas Food Show odbędzie się także wieczorna Gala, w czasie której wręczymy nagrody Food Show Star dla najlepszych produktów i dla najlepszych dostawców HoReCa.
Food Show to także dzień otwarty dla publiczności (11 marca 2018 r.), dla której przygotowaliśmy warsztaty, degustacje, live cooking, strefy smaku i doświadczenia, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi.