Reklama
Partner portalu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Food Show: W gastronomii jest ciężko o dobrego pracownika

- W branży jestem od 20 lat. 15 lat temu droga kucharza wyglądała całkowicie inaczej. Była pokora, co cechowało kucharza, teraz jest inaczej, zdecydowanie więcej cwaniactwa – powiedział Wojciech Krzak, szef kuchni w restauracji Styl 70 w trakcie debaty „Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy”, która odbyła się podczas Food Show 2018.
Reklama

Wojciech Krzak stwierdził, że obecnie młodym kucharzom, którzy uczą się zawodu brakuje pokory.

– W tej chwili jest ciężko o dobrego pracownika. Pracownicy często chcą dużo pieniędzy, chociaż niewiele potrafią. Oczekują stawki 20-30 zł. W branży jestem od 20 lat. 15 lat temu droga kucharza wyglądała całkowicie inaczej. Była pokora, co cechowało kucharza, teraz jest inaczej, zdecydowanie więcej cwaniactwa – powiedział Wojciech Krzak, szef kuchni w restauracji Styl 70.

Wojciech Krzak zwrócił także uwagę na fakt, że obcokrajowców w naszym kraju interesują w głównej mierze rynek pracy w gastronomii w dużych miastach.  

–Małe miasta mają problemy z pracownikami zza granicy, ponieważ często, żeby kogoś zatrudnić z innego kraju, to trzeba zapewnić lokum. Jest to ciężki temat, jeśli chodzi o kuchnię – mówił szef kuchni w restauracji Styl 70

– Restauracje położone na obrzeżach maja gorzej od tych topowych w centrach z pracownikami ich zatrudnieniem – dodał Wojciech Krzak.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (1)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum