PARTNERZY PORTALU
  • Partner portalu: EY
  • Partner portalu: EY

Gdyby żywność była droższa, jej marnowanie byłoby mniejsze

Autor: dlahandlu.pl 14 marca 2018 13:47

Gdyby żywność była droższa, jej marnowanie byłoby mniejsze fot. Food Show

W trakcie dnia otwartego Food Show 2018 miała miejsce premiera filmu „Marcin Czubak na tropie zmarnowanego jedzenia” oraz debata dotycząca marnowania żywności. – Dopóki wszyscy będą chcieli jeść tylko polędwicę, problem marnowania jedzenia nie zniknie. Mogłyby go rozwiązać dużo wyższe ceny żywności – mówił Marcin Czubak, szef kuchni Dzień i Noc podczas debaty. – Jeżeli potrafimy stwierdzić, czy pomidor jest dobry, czy nie, jesteśmy też w stanie realnie ocenić, że z przeterminowanym o tydzień czy dwa suchym makaronem nie dzieje się nic złego – dodał.

Niemarnowaniu żywności oprócz incjatyw oddolnych ma służyć także prawo. Obecnie do drugiego czytania w Senacie został skierowany projekt ustawy, która określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania temu zjawisku. – Regulacje ustawowe dotyczące przekazywania żywności przez sklepy organizacjom pozarządowym są oczywiście bardzo pożądane. Pytanie tylko, czy po stronie tych instytucji będzie wydolność organizacyjna, żeby odbierać wszystko, co sklepy mają do przekazania. W Czechach np. jest z tym ogromny problem – podkreślał z kolei Jan Szczęśniewski, prezes zarządu Śląskiego Banku Żywności z siedzibą w Chorzowie i członek zarządu Federacji Polskich Banków Żywności w Warszawie. I zaapelował, aby już tworzyć zręby współpracy na poziomie samorząd - organizacje pozarządowe, która pozwoli na dobre przygotowanie się logistyczne i organizacyjne do tego zadania. Pomocne stało się także wprowadzenie rozporządzenia Rady Europy, które wprowadziło kategorię spożywczą, której nie trzeba datować. Są to warzywa i owoce, których datę do spożycia w prosty sposób ocenia sam klient. Kolejna kategoria to sól, cukier i ocet, które są środkami konserwującymi, a trzecia kategoria to wyroby cukiernicze i piekarnicze, które standardowo spożywane są w ciągu 24 godzin od zakupu.

Marcin Czubak zwrócił natomiast uwagę na podejście klientów do jedzenia, które napędza problem marnowania żywności. - Grunt to szacunek. Jeżeli jedząc mięso nie będziemy pamiętali, że wcześniej to było żywe zwierzę i będziemy chcieli wykorzystać tylko najlepsze kąski: polędwicę czy tuszkę ryby bez ości to musimy wiedzieć, że na wyrzucenie skazujemy 49/50 z całego zwierzęcia. Kiedyś masarze wykorzystywali każdy element w tym podroby, a ludzie traktowali to jako wartość. Dziś w czasach taniego jedzenia, gdy pierś z kurczaka kosztuje 25 zł za kg, trzeba ciągle przypominać o rozsądnym wykorzystaniu żywności - podsumował szef kuchni restauracji Dzień i Noc.

Rozsądne zakupy z przygotowaną wcześniej listą, czy kreatywne gotowanie, polegające na wykorzystywaniu całych produktów, nie wymagają wielkiego poświęcenia. Warunek podstawowy to zmiana naszego sposobu myślenia i przekonanie, że marnowanie jedzenia to wstyd - zgodzili się uczestnicy debaty.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE






BĄDŹ NA BIEŻĄCO


OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 5863
Ilość aktualnych ofert: 439682

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 692

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
  • Max

    4,29

  • Śr

    3,55

  • Min

    2,98

ProduktySklepyRegiony


Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.