Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Green Caffè Nero: Bez kompromisów w kwestii smaku

Green Caffè Nero podkreśla korzyści współpracy z własną piekarnią Muffia Bakery, która stanowi jednocześnie kuchnię sieci. – Jako jedyni wśród podobnych firm produkujemy jedzenie od podstaw – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.
Reklama

Jak podaje sieć kawiarni, do kuchni Muffia Bakery codziennie dostarczane są świeże produkty pochodzące z zaufanych źródeł od starannie wyselekcjonowanych, sprawdzonych dostawców. W Muffii to wszystko jest potem marynowane, przyprawiane, gotowane, krojone i pakowane. Tak powstają składniki kanapek. Półprodukty trafiają do kawiarni, gdzie bariści na bieżąco przygotowują z nich bagietki, ciabatty, podpłomyki i focaccie.

– W naszym jedzeniu nie stosujemy sztucznych konserwantów, polepszaczy, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku. Czyli prosto i zdrowo, jednak bez kompromisów w kwestii smaku. Dlatego nasze kanapki mają maksymalnie 4-godzinny termin przydatności do spożycia. Ponieważ cieszą się dużym powodzeniem wśród klientów, to praktycznie wszystkie  je sprzedajemy – mówi Wojciech Klimczak, szef kuchni Green Caffè Nero.

W kuchni i piekarni praca jest zmianowa. Pierwsze przygotowania rozpoczynają się już o 1 w nocy – wtedy mieszane są składniki do wypieku ciast oraz tart słonych. Dostawy składników do kanapek oraz słone dania wyjeżdżają już około 5 rano. Około godziny 8 dociera do kawiarni druga dostawa ciast i ciasteczek. – Dostawy jedzenia do naszych kawiarni odbywają się codziennie – 7 dni w tygodniu, 2 razy dziennie – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

Sieć stawia na niewielkich, lokalnych dostawców. – W Green Caffè Nero cheddar to nie jest zwykły cheddar, ale ser ręcznie wyrabiany przez zakład produkcji serów rodziny Alvis oddalony od miasta Cheddar w Anglii o niecałe 10 km i według tej samej receptury od 1952 roku. Mięsa i wędliny pochodzą od niewielkich, rodzinnych firm. Delikatne mięso indycze z wolnego chowu, przygotowywane jest metodą sous-vide, czyli pakowane do szczelnych, zamkniętych próżniowo torebek, a następnie wolno gotowane w niskiej temperaturze. Nasze bagietki to tylko te autentyczne na francuskim zakwasie Levain. Natomiast tuńczyk to nie genetycznie modyfikowana ryba, a tuńczyk z certyfikatem niezależnej, międzynarodowej organizacji MSC (Marine Stewardship Council) – wymienia Green Caffè Nero.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum