Kelnerzy muszą zapłacić podatek od napiwków

Napiwki za dobrze wykonaną pracę są niekiedy drugim źródłem dochodów dla kelnerów, lecz mogą być problemem dla samych restauracji. Do tej pory sytuację komplikowała sytuacja, w której klient chciał przekazać "tipa" kelnerowi, lecz płacił za obiad kartą. Wówczas środki trafiały na konto przedsiębiorstwa i teoretycznie mogły zostać uznane za jego przychód, ale nimi nie były.
Najnowsza interpretacja skarbówki wyjaśnia sytuację. Zdaniem urzędu pracodawca w takim przypadku jest jedynie pośrednikiem. Nie może płacić podatku od środków, które nie są „trwałe, bezzwrotne i definitywne”, a więc nie są przychodem. Jednak to po stronie restauracji istnieje obowiązek dobrego udokumentowania przyjęcia i przekazania tej nadwyżki, jaką jest napiwek, np. wskazując różnicę pomiędzy paragonem a wydrukiem z terminalu.
więcej w Rzeczpospolitej