Komunie, wesela, chrzciny - Polacy rezerwują terminy w lokalach

Wczoraj rząd przedstawił plan odmrażania branży gastronomicznej. Od 15 maja otwarte mają być ogródki oraz istnieje możliwość organizowanie imprez zamkniętych do 25 osób na świeżym powietrzu. Od 29 maja - otwarte mają być wnętrza restauracji przy zachowaniu reżimu sanitarnego oraz będą możliwe imprezy okolicznościowe do 50 osób.
- Statystyki portalu Briefly pokazują, że Polacy rzucili się wręcz do rezerwacji dostępnych restauracji i sal na drugą połowę maja i na czerwiec. Oczywiście znaczny odsetek zapytań dotyczy komunii i cateringu komunijnego, ale również innych, dotychczas odkładanych przyjęć rodzinnych: chrzcin i obiadów ślubnych - komentuje Tomasz Szczęśniak, współzałożyciel i prezes portalu Briefly, wyszukiwarki i platformy do rezerwacji lokali na przyjęcia okolicznościowe.
- Cieszy fakt, że rządzący tym razem z kilkutygodniowym wyprzedzeniem poinformowali o kolejnych etapach odmrażania zamkniętych sektorów gospodarki. Przedstawiciele lokali poczuli, że w końcu mają rozwiązane ręce i mogą udzielać zainteresowanym osobom wiążących odpowiedzi - dodaje.
Branża gastronomiczna, a szczególnie eventowa są najbardziej poszkodowanymi przez epidemię. Analizy z raportu Briefly "Rok po wybuchu pandemii w Polsce" wskazują, że ograniczenia związane z epidemią Covid-19 roku doprowadziły do zlikwidowania lub zawieszenia działalności przez połowę lokali z branży gastronomicznej i eventowej - restauracji, sal bankietowych i klubów.