Ponad połowa dań zamawianych z dostawą to potrawy włoskie, głównie pizza
Najchętniej zamawiamy capricciosę, ale w top dziesiątce są też kolejno: margherita, hawajska, pepperoni, salami, wiejska, funghi, roma, mafioso i kebab. Wśród ulubionych dodatków zdecydowany prym wiodą pieczarki. Chętnie sięgamy też po dodatkowy ser, szynkę, ananasa czy salami. Najpopularniejszym sosem jest bezapelacyjnie czosnkowy, choć lubimy też pomidorowy, ostry, czosnkowo-koperkowy i majonezowy.
- Z zebranych za 2017 rok danych wynika, że najwięcej pizzy z dowozem zamawiają łodzianie – mówi Bartosz Sala, prezes PizzaPortal.pl. – Cieszy nas to, bo właśnie stąd wywodzi się nasza firma. Tuż za Łodzią są: Gdańsk, Kraków i Warszawa, dalej Poznań i Gdynia, a czołową dziesiątkę zamykają Wrocław, Toruń, Białystok i Bydgoszcz.
Najpopularniejszy rozmiar pizzy zamawianej z dowozem to 42 centymetry, a jej średnia cena wynosi 29 złotych. Jak się okazuje, dania kuchni włoskiej należą do dość ekonomicznych. Wydajemy na nie przeciętnie 38 złotych. Tylko o złotówkę tańsze są tureckie. Za dania kuchni polskiej zapłacimy średnio 43 złote, a amerykańskiej – 46 złotych. Rekordzistami są potrawy azjatyckie – tu średni koszyk wynosi 55 złotych.
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy.