Uber Eats: Polacy preferują dania kuchni włoskiej i amerykańskie cheeseburgery
Usługa Uber Eats została uruchomiona w 2017 r. w Warszawie, obecnie jest dostępna w 20 miastach w Polsce, a użytkownicy aplikacji mogą zamawiać posiłki łącznie z ponad 3,5 tys. restauracji.
Jak podaje firma, pierwszym posiłkiem dowiezionym prosto pod drzwi użytkownika, przez dostawcę Uber Eats były belgijskie gofry. W stolicy klienci najchętniej zamawiają pizzę, cheesburgery i pad thai. W Krakowie - taco, pizzę i vegan pastrami. Poznaniacy najczęściej zamawiają cheesburgery, pad thai i kebab, a wrocławianie cheesburgery, pad thai i ramen.
W miastach, w których usługę uruchomiono w ubiegłym roku, najpopularniejsze okazały się kebab (Lublin, Białystok), burrito (Katowice) i pierś z kurczaka (Toruń). W 2019 r. aplikacja została uruchomiona łącznie w 13 polskich miastach.
Choć wybory kulinarne różnią się w skali kraju, wspólne pozostają najczęściej wybierane dni i godziny. Najchętniej klienci Uber Eats zamawiali dania z dostawą w piątki, a także w niedziele wieczorem, w godzinach 18-20. Niedziela okazała się ponadto najpopularniejszym dniem na zamawianie śniadań - zaznaczyła firma.
W 2019 r. aplikację na swoje smartfony użytkownicy pobrali 800 tys. razy. Jak pokazało ubiegłoroczne badanie Deloitte i Uber Eats, w Warszawie w ciągu jednego tygodnia około 71-80 proc. dorosłych w wieku 18-39 lat przynajmniej raz zamówiło jedzenie z dowozem.
Na świecie Uber Eats działa w ponad 650 miastach i umożliwia zamawianie posiłków z ponad 400 tysięcy restauracji.
