W 2021 r. pojawiło się ok. 200 nowych firm oferujących diety pudełkowe

- Do stosowania różnego typu ograniczeń żywieniowych w codziennej diecie aktualnie przyznaje się 85% Polaków.
- Do najczęściej wskazywanych zalet diet pudełkowych wg badanych należą: oszczędność czasu, ułatwianie zdrowego odżywiania oraz regularnego spożywania posiłków. Główne wady cateringu dietetycznego to: wysoka cena, konieczność spożywania z góry narzuconych posiłków oraz brak pewności co do jakości jedzenia.
- W 2022 r. wśród najsilniejszych trendów żywieniowych dominować będą: żywność bez dodatku cukru, weganizm oraz tzw. diety specjalistyczne jak np. dieta tarczycowa.
Pudełka coraz popularniejsze
Do stosowania różnego typu ograniczeń żywieniowych w codziennej diecie aktualnie przyznaje się 85% Polaków. Prawie połowa tej grupy (45%) to osoby, które w ostatnim roku mocno ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier.
Popularność tzw. diet specjalistyczny jak bezglutenowa, bez laktozy, czy całkowicie wykluczająca nabiał z posiłków jest na podobnym poziomie jak w 2020 roku: 13% respondentów wyklucza z menu laktozę, a 8% całkowicie wyeliminowało nabiał z diety, posiłki bezglutenowe jada 10% respondentów a kolejne 11% planuje wykluczyć gluten z diety.
Polacy dużą uwagę przywiązują również do spożywania określonej liczby kalorii w ciągu dnia (44%), a także nie jadania posiłków po określonej godzinie (33%). Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniamy: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia, redukcja masy ciała lub problemy zdrowotne.
Według badania w ostatnim roku o 2% wzrosła liczba wegan, czyli osób, które całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganizm zadeklarowało już 6% badanych, a kolejne 7% chce wypróbować dietę wegańską w najbliższym czasie. Natomiast liczba wegetarian, czyli osób, które nie jadają mięsa, ale w menu uwzględniają np. nabiał, jaja i miód nie zmieniła się w stosunku do ubiegłego roku i nadal wynosi 10%.
Nawyki żywieniowe Polaków
Catering dietetyczny Kukuła Healthy Food od dwóch lat prowadzi badania na temat nawyków żywieniowych i stylu życia Polaków. W 2020 roku ogólnopolska ankieta została przeprowadzona w styczniu, jeszcze przed wybuchem pandemii. Firma powtórzyła badanie na jesieni 2021 roku i porównała wyniki.
Do najczęściej wskazywanych zalet diet pudełkowych wg badanych należą: oszczędność czasu, ułatwianie zdrowego odżywiania oraz regularnego spożywania posiłków (dla porównania w styczniu 2020 r. badani wymienili: oszczędność czasu, ułatwienie regularnego spożywania posiłków oraz odchudzanie).
Ankietowani jako główne wady cateringu dietetycznego, podobnie jak w ubiegłym roku wymienili: wysoką cenę, konieczność spożywania z góry narzuconych posiłków oraz brak pewności co do jakości jedzenia.
Osoby korzystające z „pudełek” przy wyborze firmy cateringowej nadal przede wszystkim zwracają uwagę
na różnorodność menu (75% w 2021r.; 83% w 2020r.). W drugiej kolejności ex aequo (69%) wymienili: możliwość personalizacji diety (np. dieta indywidualna, wykluczenia konkretnych składników), elastyczność godzin dostawy i cenę.
Według danych sprzedażowych Kukuła Healthy Food największym zainteresowaniem w ubiegłym roku cieszyły się programy dietetyczne Optimal (bez żadnych wykluczeń), Active (dla osób aktywnych,
o zwiększonej ilości białka), Ketogeniczna (o niskiej zawartości węglowodanów), Tarczycowa (bez glutenu i laktozy, m.in. dla osób z niedoczynnością tarczycy lub chorobą Hashimoto) i Insulinooporność (o niskim indeksie glikemicznym).
Kobiety częściej sięgają po posiłki o obniżonej kaloryczności, a mężczyźni po diety pomagające w budowaniu masy mięśniowej. W przypadku podziału na płeć, wśród mężczyzn „pierwsza trójka” to Optimal, Active
i Ketogeniczna, a wśród kobiet Optimal, Tarczycowa i Ketogeniczna. Liczba klientów w podziale na płeć jest zbliżona.
W 2022 r. wśród najsilniejszych trendów żywieniowych dominować będą: żywność bez dodatku cukru, weganizm oraz tzw. diety specjalistyczne jak np. dieta tarczycowa.