Reklama

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Reklama

HACCP - czystość w sklepie

Sklepy, jako miejsca, gdzie przechowywana, a czasami również przetwarzana żywność, zobligowane są do przestrzegania określonych przepisów sanitarnych.
Reklama

System HACCP z ang. Hazard Analysis and Critical Control Point, czyli analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontrolny ma wyeliminować takie zachowania jak zbyt długi okres schładzania produktów, przechowywanie produktów w temperaturze pokojowej, nieodpowiednie nawyki higieniczne personelu bądź zatrudnianie przy produkcji pracowników zakażonych drobnoustrojami patogennymi.


HACCP ma z roku na rok większe znaczenie, bo coraz więcej punktów detalicznych prowadzi stoisko garmażeryjne, czy punkt z małą gastronomią, gdzie oprócz gorącej kawy czy herbaty serwowane są również kanapki na ciepło, hot-dogi czy przekąski.


W sklepie osoby i miejsce, w którym wytwarzane będą np. kanapki i sałatki, muszą pracować pod systematyczną kontrolą, ściśle połączoną z procesem produkcyjnym. Taka produkcja musi być dokumentowana tak, by ukazać sposób obróbki produktu dostarczanego do klienta i cały proces produkcji. W tym celu należy ustalić tzw. krytyczne punkty kontrolne (CCP), czyli miejsca, etapy bądź operacje, które muszą być pod kontrolą w czasie całego procesu produkcyjnego. Dla każdego CCP trzeba określić wymagania, jakie winien spełniać, oraz ustalić granice tolerancji. Jeśli niemożliwy jest ciągły monitoring CCP, konieczne jest wyznaczenie częstotliwości pomiarów.


Niezbędne jest założenie książki kontroli sanitarnej oraz teczki dokumentacji sanitarnej zawierających m.in. protokoły kontroli sanitarnej, decyzje i dokumenty wydawane przez organy nadzoru sanitarnego, wyniki badań wody, listę pracowników zatrudnionych przy produkcji artykułów spożywczych, którzy wymagają określonych badań lekarskich, dokumenty potwierdzające posiadane kwalifikacje. Wdrożenie systemu HACCP wymaga szkolenia pracowników i powołania osoby odpowiedzialnej za jego przestrzeganie.

Ostra selekcja


Pomieszczenie, gdzie przygotowuje się żywność musi być specjalnie przygotowane, połączone z magazynem, usytuowane od strony nienasłonecznionej (pomiędzy pomieszczeniem produkcyjnym a wejściem gospodarczym). Ze względów sanitarnych i organizacyjnych wydzielone muszą zostać odpowiednio wyposażone i oznaczone stanowiska pracy do przygotowania grup półproduktów. Wydzielenie stanowisk zapobiega używaniu sprzętu niezgodnie z przeznaczeniem (np. jednej deski do krojenia warzyw i mięsa).

Reklama

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.