Hurtownie Makro wprowadzają mięsa egzotyczne: z krokodyla, strusia i kangura

- Polacy coraz chętniej sięgają po produkty uznawane za egzotyczne, otwierają się na nieznane smaki i zaskakujące połączenia. W odpowiedzi na ten trend sieć hurtowni Makro Polska oferuje steki z trzech egzotycznych gatunków zwierząt – krokodyla, strusia i kangura, od dostawcy Elkopol. Mięsa te pomogą urozmaicić restauracyjne menu o oryginalne i niespotykane potrawy, które zaskoczą gości – informuje spółka.
Krokodyle mięso jest delikatne i niskokaloryczne. W smaku nieco przypomina rybę, ale ma bardziej zwartą i jędrną konsystencję. Dzięki temu mięso z krokodyla można stosować jako zamiennik ryb słodkowodnych. Strusina natomiast jest bogata w białko oraz żelazo oraz ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Polecana jest dla osób szczególnie dbających o zdrowie, aktywnych fizycznie czy kobiet w ciąży. Strusie mięso ma słodki i delikatny smak, przez wielu uznawany za wykwintny. Cechuje się delikatnym i wyrazistym zapachem, jest elastyczne, miękkie i soczyste. Mięso z kangura wyróżnia się delikatnością i kruchością, w smaku przypomina nieco dziczyznę.
Przypomnijmy, że Makro Polska oferuje już pełen asortyment dziczyzny – mrożonej przez cały rok oraz świeżej w sezonie jesienno-zimowym. W sieci hurtowni można znaleźć mięso m.in. z sarny, dzika, jelenia, królika, kuropatwy czy gęsi. Dostępne są m.in.: combry, łopatki, udźce, schaby, steki, tuszki, carpaccio oraz wędliny – od dostawców takich, jak m.in. Provincja, Kanwil czy Sokołów.