Poradnik: Kluczem do efektywnej sprzedaży deserów jest uporządkowanie ich według kategorii

- W przypadku deserów, przy ograniczonej półce w kanale tradycyjnym, kluczem do efektywnej sprzedaży jest uporządkowanie ich według kategorii i skompletowanie najlepiej rotujących smaków, wśród budyni będzie to smak śmietankowy, w kisielach i galaretkach smak truskawkowy.
Aby zapewnić większą rozróżnialność oferty deserów, towar powinien zostać ustawiony naprzemiennie z uwzględnieniem kolorystyki opakowań np. budynie o smaku waniliowym i śmietankowym rozdzielamy budyniem o smaku czekoladowym. Dzięki odpowiedniej kolejności produktów na półce, klient uniknie pomyłki przy wyborze poszukiwanego smaku. Dodatkowo można stworzyć regał z ofertą jednego producenta, wtedy spójna grafika wszystkich opakowań utworzy wyraźny blok tematyczny, dobrze widoczny i rozpoznawalny - dodaje Kamila Szlachetka.
- Nie można zapominać o sezonowości sprzedaży wybranych deserów. Na przykład galaretki rotują bardzo dobrze w sezonie owocowym, dlatego stworzenie dodatkowych ekspozycji w pobliżu truskawek będzie stymulować popyt na dopełniające się produkty.
Równie istotne jest zapewnienie klientom odpowiedniej przestrzeni w obrębie alejek z półkami. Możliwość swobodnego poruszania się między regałami, czy obecność przestronnego miejsca przy kasie na dokonanie zapłaty i zapakowanie zakupów sprawią, że klienci z chęcią wrócą do sklepu na kolejne zakupy - podsumowuje nasz ekspert.