Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Putka: Piekarnie chętnie wracają do tradycji

– Jak ktoś mi mówi, że dziś tradycyjne pieczywo jest gorszej jakości niż kiedyś, to odpowiadam, że to troszeczkę tak, jakby porównywać syrenkę i mercedesa. Też samochód, też jest fajny, ale na przestrzeni lat zmieniło się wszystko. Tak samo w piekarnictwie – zmieniło się ziarno, woda i wiele innych rzeczy. Dzisiejsza mąka ma inne parametry – tłumaczy w wywiadzie z serwisem portalspozywczy.pl Stefan Putka, współwaścicel piekarni i cukierni Putka.
Reklama

Piekarnie chętnie wracają dziś do tradycji. Zaglądają do starych przepisów, a wiele tradycyjnych produktów jest wyrabianych ręcznie. Jak zaznacza Stefan Putka, musimy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że – mimo szczerych chęci – dziś pieczywo nie może być takie samo jak kiedyś. Oto dlaczego.

–  Tendencja jet taka, że wraca się do starych przepisów. Bierzemy stare książki piekarskie dziadka, ojca. Patrzymy, co w tych recepturach jest. Oczywiście, jak ktoś mi mówi, że to pieczywo jest gorszej jakości niż kiedyś, to odpowiadam, że to troszeczkę tak, jakby porównywać syrenkę i mercedesa. Też samochód, też jest fajny, ale na przestrzeni lat zmieniło się wszystko. Tak samo w piekarnictwie – zmieniło się ziarno, woda i wiele innych rzeczy. Dzisiejsza mąka ma inne parametry – tłumaczy Stefan Putka.

Więcej na portalspozywczy.pl

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum