Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Rzemieślnicze cukiernie coraz popularniejsze wśród konsumentów

Z roku na rok rośnie świadomość Polaków jako konsumentów, dlatego też chętniej wybieramy produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi zamiast tych produkowanych masowo. Taki trend widoczny jest między innymi w branży cukierniczej.
Reklama

Produkty wytwarzane rzemieślniczo to przede wszystkim przywiązywanie wagi do jakości używanych w produkcji składników, co przekłada się na wysoką jakość produktu końcowego. Właściciele takich cukierni zazwyczaj mają swoich sprawdzonych dostawców, którzy od lat dostarczają świeże składniki. Ma to oczywiście swoje przełożenie na cenę, zazwyczaj wyższą niż w przypadku efektów produkcji masowej. Jednak ich niepowtarzalny wygląd i smak w pełni rekompensują wydatek. Do charakterystycznych cech firm rzemieślniczych należy zaliczyć także niewielką w porównaniu do innych skalę produkcji. – Mała skala produkcji potrafi być zaletą, ponieważ dzięki niej możliwe jest eksperymentowanie i próbowanie nowych rozwiązań z minimalnym ryzykiem dla biznesu. Dzisiaj, kiedy wiele produkujących masowo firm chwali się „tradycyjnymi recepturami”, to właśnie współcześni rzemieślnicy dzięki wysokiej wiedzy są źródłem innowacji i początkiem wielu rynkowych trendów – wyjaśnia Urszula Stępniak, właścicielka pracowni cukierniczej Słodki Muffin.

Do charakterystycznych cech cukierni rzemieślniczych należy zaliczyć także indywidualne podejście do klienta. W przypadku produkcji rzemieślniczej, przed stworzeniem wypieku trwają bowiem długie rozmowy z klientem, aby poznać jego potrzeby i preferencje. Możliwa jest pełna personalizacja zamówienia, zarówno pod względem wyglądu, jak i składu. 

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum