Wiosną i latem nabiał należy przechowywać w niższych temperaturach
Wiosną i latem, kiedy temperatura jest bardzo wysoka, sprzedawcy powinni zwracać szczególną uwagę na to, w jaki sposób przechowywane są produkty spożywcze. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku wyrobów nabiałowych, które są bardzo wrażliwe na warunki transportowania, magazynowania oraz przechowywania w sklepie. Produkty nie zawierające konserwantów, pod wpływem zbyt wysokich temperatur zmieniają smak, wygląd oraz konsystencję. Tracą także swoje walory odżywcze.

Fot. Adobe Stock. Data dodania zdjęcia 4 listopada 2022
Reklama
Niezależnie od wielkości i rodzaju sklepu produkty nabiałowe powinny być eksponowane w specjalnych lodówkach lub klimatyzowanych regałach chłodniczych ustawionych z dala od źródeł ciepła.
Aby zwrócić uwagę na problem przechowywania produktów, firma OSM Piątnica wprowadziła specjalne oznakowanie tacek. Znak graficzny przedstawia drogę serka wiejskiego od momentu wyjazdu z mleczarni, poprzez punkt sprzedaży, aż do domowej lodówki. Celem wizualizacji jest wskazanie przewoźnikom, handlowcom oraz konsumentom na potrzebę zachowania odpowiedniej temperatury (od +1 ºC do +6 ºC ) w całym łańcuchu dostawczym.
Reklama