Mąka ze świerszczy będzie w każdym polskim domu?
Od 24 stycznia br. będzie można stosować mąkę ze świerszczy przy produkcji chleba, ciastek, a nawet ciasta do pizzy. UE rozporządzeniem 2023/5 z dnia 3 stycznia br. zezwala na wprowadzenie do obrotu krajów UE produktów spożywczych, w których wykorzystano proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus).

Nie tylko mączka, ale i białka produkowane są z świerszcza domowego, fot. Shutterstock
Reklama
Na razie tylko Cricket One Co. Ltd może wprowadzać od 24 stycznia br. produkty spożywcze (ciastka, chleby), do wytworzenia których wykorzystała sproszkowane świerszcze domowe na terenie całej Unii Europejskiej, czyli też i w Polsce.
Nie oznacza to że w kolejnych latach, inni producenci nie wykorzystają zezwolenia na wykorzystanie mąki ze świerszcza domowego w swoich produktach spożywczych.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa
regulamin.
Reklama