
Plebiscyt Food & Retail Start-up Star
Podejmij wyzwanie i zgłoś swój innowacyjny produkt lub usługę do konkursu odbywającego się w nowej formule - Food&Retail Start-up Star. Półfinaliści konkursu będą mogli zaprezentować swoje rozwiązania ekspertom rynkowym i poddać się ich ocenie na żywo w trakcie XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu (4-5 listopada 2019, Hotel Sheraton).
W konkursie Food&Retail Start-up Star rywalizacja odbywa się w następujących kategoriach: Żywność i napoje oraz Handel, Customer experience i fintech. Do udziału zapraszamy firmy młode, ale już sprzedające swoje produkty i usługi producentom żywności i sieciom detalicznym.
Udział w Food & Retail Start-up Star daje możliwość opowiedzenia o swoim pomyśle, zyskania wsparcia merytorycznego, spotkania się z inwestorami, prezesami największych spółek spożywczych i handlowych w Polsce oraz funduszy inwestycyjnych. Konkurs to szansa na zdobycie partnera biznesowego wśród korporacji zainteresowanych innowacyjnymi rozwiązaniami, które biorą udział w Forum Rynku Spożywczego i Handlu. To także okazja do zwrócenia na siebie uwagi mediów i zdobycia rozgłosu wśród przyszłych klientów. Wyboru półfinalistów dokonuje grono uznanych ekspertów, naukowców i dziennikarzy zajmujących się tematyką handlową i spożywczą.
Laureaci zostaną narodzeni 4 listopada podczas wieczornej Gali towarzyszącej XII FORUM RYNKU SPOŻYWCZEGO I HANDLU (Warszawa, 4-5 listopada 2019 r.).
Pragniemy podkreślić, że udział w plebiscycie, czyli zgłoszenie firmy i produktów - jest całkowicie bezpłatny.
Wszelkie pytania prosimy kierować na adres e-mail startup@ptwp.pl lub telefonicznie: 22 550 69 27. Zapraszamy do udziału i zgłaszania produktów do konkursów!
-
REGULAMIN PLEBISCYTU FOOD&RETAIL START-UP STAR
- Celem konkursu jest:
- popularyzacja produktów i usług stworzonych przez młode, innowacyjne firmy, działające w branży spożywczej i handlowej, w tym oferujące rozwiązania technologiczne wspierające procesy biznesowe w tych sektorach,
- łączenie start-upów z inwestorami i korporacjami branżowymi m.in. dzięki możliwości prezentacji przed Forum Ekspertów podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
- Zgłoszenia do konkursu można dokonać poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego online.
- Organizatorem Konkursu jest Grupa PTWP, z siedzibą w Międzynarodowym Centrum Kongresowym, Plac Sławika i Antalla 1, 40-163 Katowice, wydawca portali dlahandlu.pl i portalspozywczy.pl
- Udział w Konkursie jest bezpłatny.
- Konkurs kierowany jest do właścicieli start-upów, zwanych dalej Uczestnikami.
- Start-up rozumiany jest jako przedsiębiorstwo znajdujące się we wczesnej fazie rozwoju, które w momencie przystąpienia do projektu:
- prowadzi działalność na rynku od mniej niż 3 lat od pierwszej komercyjnej sprzedaży,
- wprowadziło na rynek co najmniej 1 produkt spożywczy, usługę lub rozwiązanie służące branży handlu detalicznego.
- Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwać będzie Jury, które wyłoni półfinalistów w następujących kategoriach:
- Żywność i napoje
- Handel, customer experience, fintech
- Zgłoszenia do Food&Retail Start-up są przyjmowane są do 13 września 2019 r., poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego. Do zgłoszenia należy dołączyć maksymalnie 2 zdjęcia w przypadku produktów oraz rekomendację wdrożenia w przypadku usługi, wysyłając je na adres e-mail: startup@ptwp.pl. W temacie maila prosimy o wpisanie nazwy produktu lub usługi zgłoszonej do konkursu. Maksymalny rozmiar maila nie może przekroczyć 10 MB.
- Przesłanie zdjęć jak powyżej jest jednoznaczne z upoważnieniem organizatora konkursu do kadrowania i następnie publikacji zdjęcia w związku z przeprowadzanym konkursem i przyznanym ewentualnym tytułem, poprzez witryny w siedzi Internet oraz w kolportowanej prasie drukowanej. Podmiot przesyłający zdjęcia gwarantuje posiadanie praw do udzielenia powyższego upoważnienia
- Organizator zastrzega, że informację o wynikach półfinału konkursu otrzymają jedynie wybrane firmy w terminie do miesiąca przed półfinałem.
- Finał konkursu zostanie rozegrany na żywo podczas XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, 4 listopada 2019 w Hotelu Sheraton w Warszawie. Półfinaliści podczas 3-minutowych prezentacji poddadzą się ocenie ekspertów, którzy wskażą finalistów konkursu.
- Nagrodą w konkursie jest dyplom Food&Retail Start-up Star, który zostanie przekazany w formie pisemnej i elektronicznej. Zwycięzcy będą mieli też możliwość informowania o przyznanej nagrodzie, między innymi poprzez umieszczenie logo na nagrodzonym produkcie lub usłudze. Dodatkowo wyróżnieni w konkursie zyskają możliwość zaprezentowania swoich projektów podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
- Zwycięzcy zostaną nagrodzeni podczas Gali w trakcie XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu / 12th Food Market & Retail Forum (4 listopada 2019 r., Hotel Sheraton, Warszawa).
- Wszelkie pytania prosimy kierować na adres startup@ptwp.pl lub telefonicznie: 22 550 69 27.
Szczegółowe informacje nt. administratora zebranych w formularzu danych osobowych oraz celów ich przetwarzania
- Administratorami danych zebranych w trakcie rejestracji (Współadministratorami) są: PTWP-ONLINE Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach jako wydawca serwisów internetowych oraz zarządca systemów informatycznych służących do ich utrzymania i wspierania innych usług świadczonych przez spółki Grupy PTWP oraz Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości S.A. z siedzibą w Katowicach, jako spółka matka w Grupie PTWP, wydawca prasy, organizator eventów i dostawca innych usług dostępnych za pośrednictwem tych serwisów.
- Wspólne dane kontaktowe administratorów: Plac Sławika i Antalla 1, 40-163 Katowice; odo@ptwp.pl
- Zebrane w formularzu zgłoszeniowym dane osobowe przetwarzane będą w celu:
- procedowania kolejnych etapów konkursu, uzyskiwania dodatkowych informacji wyjaśniających dotyczących zgłoszenia, uzgadniania przyznanej nagrody oraz udziału uczestnika w ceremonii wręczenia nagród,
- marketingu bezpośredniego usług i komunikowania się administratora danych z uczestnikiem, w formie korespondencji pisemnej, elektronicznej lub z wykorzystaniem urządzeń telekomunikacyjnych (telefony, SMS-y).
- Przetwarzania danych polegające na zbieraniu, przechowywaniu i udostępnianiu danych z formularza zgłoszeniowgo jest niezbędne do wypełnienia ww. prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez ww. administratorów. W przypadku niektórych danych lub szczególnych rodzajów przetwarzania, których nie można uznać za niezbędne do wypełnienia ww. celów lub w przypadku celów, których nie można uznać za wystarczająco usprawiedliwione, administrator może prosić o wyrażenie odrębnej zgody. Wtedy podstawą przetwarzania będzie zgoda uczestnika.
- Dane przetwarzane będą wyłącznie przez czas niezbędny do realizacji celów przetwarzania, nie dłużej jednak niż do momentu zgłoszenia odpowiedniego sprzeciwu wobec przetwarzania lub cofnięcia zgody na dane przetwarzanie. W każdej chwili możesz zgłosić sprzeciw wobec przetwarzania lub danego rodzaju przetwarzania lub wycofać udzielone zgody pod tym linkiem/pod adresem odo@ptwp.pl.
- Osoba rejestrująca się uprawniona jest do dostępu do swoich danych oraz do ich poprawiania. Osoba rejestrująca może w każdym czasie zażądać sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania swoich danych; przysługuje jej także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec danego przetwarzania oraz prawo do wniesienia skargi do właściwego organu nadzoru, na warunkach określonych we właściwych przepisach prawa.
W konkursie Food&Retail Start-up Star rywalizacja odbywa się w następujących kategoriach: Żywność i napoje oraz Handel, Customer experience i fintech. Do udziału zapraszamy firmy młode, ale już sprzedające swoje produkty i usługi producentom żywności i sieciom detalicznym.
Udział w Food & Retail Start-up Star daje możliwość opowiedzenia o swoim pomyśle, zyskania wsparcia merytorycznego, spotkania się z inwestorami, prezesami największych spółek spożywczych i handlowych w Polsce oraz funduszy inwestycyjnych. Konkurs to szansa na zdobycie partnera biznesowego wśród korporacji zainteresowanych innowacyjnymi rozwiązaniami, które biorą udział w Forum Rynku Spożywczego i Handlu. To także okazja do zwrócenia na siebie uwagi mediów i zdobycia rozgłosu wśród przyszłych klientów.
Wyboru półfinalistów dokonuje grono uznanych ekspertów, naukowców i dziennikarzy zajmujących się tematyką handlową i spożywczą.
Laureaci zostaną narodzeni 4 listopada podczas wieczornej Gali towarzyszącej XII FORUM RYNKU SPOŻYWCZEGO I HANDLU (Warszawa, 4-5 listopada 2019 r.).
Nagrody FOOD & RETAIL START-UP 2018 otrzymali:
- Zdrowy Smak Sp. z o.o., twórca produktu FIT Bajgiel wiosenny z dodatkiem probiotyków.
- Mr Thai za Pad Thai Chicken – tajski makaron ryżowy z warzywami, orzeszkami i kurczakiem.
- Love Nature za kwiaty jadalne i przyprawy z kwiatami jadalnymi
- Alma Bonbons za cukierki Diabetki.
- Bracia Sadownicy, twórcy produktu Musujące jabłko i czarna porzeczka.
- FSi Sp. z o.o. za stworzenie rozwiązania 1koszyk.pl, integrującego bramki płatnicze, przesyłki kurierskie i maszyny paczkowe.
- Venturis HoReCa za rozwiązanie KuminSys, które wspiera walkę z marnowaniem żywności.
- Surge Cloud za stworzenie inteligentnej półki sklepowej.

Nagrody FOOD & RETAIL START-UP 2017 otrzymali:
- Outletspożywczy.pl – za stworzenie biznesowej platformy wyprzedażowej produktów FMCG, która w innowacyjny sposób rozwiązuje problem marnowania żywności z bliskim terminem przydatności do spożycia.
- SmartCart – za kompleksowe rozwiązanie kasowe, które reorganizuje proces sprzedaży pod dyktando trendów rynkowych: wygody, personalizacji i digitalizacji.
- On Demand – za serwis Shopi.pl, który wnosi e-commerce na kolejny poziom wygody, oferując klientom zakupy on-line z różnych sklepów, z dostawą w krótkim czasie.
Wyboru półfinalistów dokonuje grono uznanych ekspertów, naukowców i dziennikarzy zajmujących się tematyką handlową i spożywczą.
W skład tegorocznego Jury wchodzą:
- Magdalena Brzózka, redaktor prowadząca horecatrends.pl
- Dominik Duraj, szef kuchni, Villa Gardena
- David Gaboriaud, kucharz, podróżnik
- Stefan Golonka, przez 20 lat prezes Kraft Foods, obecnie członek RN Bakalland
- Honorata Jarocka, analityk Mintel
- Renata Juszkiewicz, prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
- Urszula Kłosiewicz-Górecka z Instytutu Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur
- Edyta Kochlewska, redaktor naczelna dlahandlu.pl
- Paulina Mroziak, redaktor prowadząca portalspozywczy.pl
- Maciej Siejewicz Marketing and Communication Manager GfK
- Rafał Sikora, manager Rynku Spożywczego
- Bartosz Urbaniak, członek zarządu BGŻ BNP Paribas
- Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting
- Szymon Żółciński, partner w zespole Biznes i innowacje w CRIDO