Tanie pączki na Tłusty Czwartek. Jak je zrobić? Ile mają kalorii?
Już 16 lutego odbędzie się święto pączka, czyli wyczekiwany przez wielu Tłusty Czwartek. W tym roku konsumenci muszą się zmierzyć nie tylko z kaloriami, ale również ceną jaką trzeba będzie zapłacić za pączki. Nieważne czy upieczemy pączki w domu czy kupimy gotowe, inflacja działa wszędzie. Niektóre składniki podrożały nawet o 100 proc. Alternatywą mogą się okazać "tanie pączki" na czas kryzysu. Poniżej przedstawiamy przepis oraz szacunkowy koszt ich wykonania.

16 lutego jest Tłusty Czwartek. Jak przygotować i ile kosztują tanie pączki?, fot. shutterstock
Reklama
Składniki na tanie pączki
- 500 g mąki tortowej
- 400 g surowych ziemniaków + 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ziemniaki muszą być mączyste
- 100 g masła
- 8 łyżek mleka + 40 g drożdży + 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 jajko + 2 żółtka + 2 płaskie łyżki cukru pudru
- ok. 350 g powideł śliwkowych wymieszanych z 2 łyżkami dżemu lub konfitury różanej
- 32 papilotki + 2 blaszki z wyposażenia piekarnika
- 2 białka do smarowania + 1 łyżka mleka
- lukier - 1,5 szklanki cukru pudru + 4 łyżki chłodnej przegotowanej wody
skórka pomarańczowa smażona pokrojona w drobną kosteczkę

*Cena obejmuje uśrednioną wartość produktów. Na podstawie koszyka cenowego dlahandlu.pl
Przepis na tanie pączki
- Mąkę przesiać do misy. Ziemniaki ugotować z posoloną wodą, odcedzić odparować, dodać masło i gorące rozgnieść na gładką masę. Przestudzić do ciepłego.
- W lekko ciepłym mleku rozpuścić drożdże , cukier i zostawić aż się spieni i urośnie. Żółtka i jajko rozmącić z cukrem pudrem.
- Do mąki dodać lekko ciepłe ziemniaki, mleko z drożdżami i masę jajeczną. Wyrobić ciasto leciutko podsypując mąką. Uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć naczynie z ciastem ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i krótko przegnieść. Podzielić na 3 części i wałkować ciasto na grubość ok. 1 palca. Minimalnie podsypywać mąką. Wykrawać kółka o średnicy 7,5 - 8 cm .
- Kółka na obrzeżach przy pomocy omączonych palców przycisnąć tak , żeby ciasto było cieńsze. Na środek kłaść 1 łyżeczkę powideł i zbierać wokoło ciasto jak sakiewkę i zlepiać p. fotografie. Układać w papilotkach zlepieniem do dołu.
- Blaszkę z pączkami przykryć ściereczką i robić następną. Kiedy pączki urosną w papilotkach posmarować je białkami rozmąconymi z 1 łyżką mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec na mocno złoty kolor ok. 22 - 25 minut na drugiej półce od dołu piekarnika bez termoobiegu.
- Ostudzone polukrować i na świeży lukier kłaść pokrojoną skórkę pomarańczową.
Ile ważą pączki?
Z tych składników powinniśmy uzyskać 26 malutkich pączków, tj. 1600 gram wszystkich pączków. Każdy z nich powinien mieć zatem ok. 60 gram.
Ile kalorii mają pączki?
W porcji ok. 60 gram znajdziemy 209 kcal – nieco ponad 80 kcal mniej, niż w tradycyjnym pączku smażonym. Po uczcie w Tłusty Czwartek, po zjedzeniu 3 takich pączków, musielibyśmy spacerować ponad 1,5 godziny, aby spalić taką ilość kalorii.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa
regulamin.
Reklama