Reklama

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Tanie pączki na Tłusty Czwartek. Jak je zrobić? Ile mają kalorii?

Już 16 lutego odbędzie się święto pączka, czyli wyczekiwany przez wielu Tłusty Czwartek. W tym roku konsumenci muszą się zmierzyć nie tylko z kaloriami, ale również ceną jaką trzeba będzie zapłacić za pączki. Nieważne czy upieczemy pączki w domu czy kupimy gotowe, inflacja działa wszędzie. Niektóre składniki podrożały nawet o 100 proc. Alternatywą mogą się okazać "tanie pączki" na czas kryzysu. Poniżej przedstawiamy przepis oraz szacunkowy koszt ich wykonania.
Reklama

Składniki na tanie pączki

  • 500 g mąki tortowej
  • 400 g surowych ziemniaków + 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ziemniaki muszą być mączyste
  • 100 g masła
  • 8 łyżek mleka + 40 g drożdży + 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka + 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • ok. 350 g powideł śliwkowych wymieszanych z 2 łyżkami dżemu lub konfitury różanej
  • 32 papilotki + 2 blaszki z wyposażenia piekarnika
  • 2 białka do smarowania + 1 łyżka mleka
  • lukier - 1,5 szklanki cukru pudru + 4 łyżki chłodnej przegotowanej wody
    skórka pomarańczowa smażona pokrojona w drobną kosteczkę

 

*Cena obejmuje uśrednioną wartość produktów. Na podstawie koszyka cenowego dlahandlu.pl
*Cena obejmuje uśrednioną wartość produktów. Na podstawie koszyka cenowego dlahandlu.pl

Przepis na tanie pączki

  • Mąkę przesiać do misy. Ziemniaki ugotować z posoloną wodą, odcedzić odparować, dodać masło i gorące rozgnieść na gładką masę. Przestudzić do ciepłego.
  • W lekko ciepłym mleku rozpuścić drożdże , cukier i zostawić aż się spieni i urośnie. Żółtka i jajko rozmącić z cukrem pudrem.
  • Do mąki dodać lekko ciepłe ziemniaki, mleko z drożdżami i masę jajeczną. Wyrobić ciasto leciutko podsypując mąką. Uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć naczynie z ciastem ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i krótko przegnieść. Podzielić na 3 części i wałkować ciasto na grubość ok. 1 palca. Minimalnie podsypywać mąką. Wykrawać kółka o średnicy 7,5 - 8 cm .
  • Kółka na obrzeżach przy pomocy omączonych palców przycisnąć tak , żeby ciasto było cieńsze. Na środek kłaść 1 łyżeczkę powideł i zbierać wokoło ciasto jak sakiewkę i zlepiać p. fotografie. Układać w papilotkach zlepieniem do dołu.
  • Blaszkę z pączkami przykryć ściereczką i robić następną. Kiedy pączki urosną w papilotkach posmarować je białkami rozmąconymi z 1 łyżką mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec na mocno złoty kolor ok. 22 - 25 minut na drugiej półce od dołu piekarnika bez termoobiegu.
  • Ostudzone polukrować i na świeży lukier kłaść pokrojoną skórkę pomarańczową.

 

 

Ile ważą pączki?

Z tych składników powinniśmy uzyskać 26 malutkich pączków, tj. 1600 gram wszystkich pączków. Każdy z nich powinien mieć zatem ok. 60 gram. 

Ile kalorii mają pączki?

W porcji ok. 60 gram znajdziemy 209 kcal – nieco ponad 80 kcal mniej, niż w tradycyjnym pączku smażonym. Po uczcie w Tłusty Czwartek, po zjedzeniu 3 takich pączków, musielibyśmy spacerować ponad 1,5 godziny, aby spalić taką ilość kalorii. 

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum