Wegańskie pączki i faworki. Lidl dzieli się przepisami na Tłusty Czwartek

WEGAŃSKIE PĄCZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM
SKŁADNIKI
CIASTO NA PĄCZKI
cukier - 80 g
masło orzechowe - 60 g
mąka pszenna - 500 g
mleko kokosowe - 300 ml
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 50 g
wódka - 2 łyżki
KREM CZEKOLADOWY Z TOFU
mleko kokosowe - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżki
tofu - 180 g
wegańska czekolada deserowa - 200 g
DODATKOWO
olej rzepakowy - 1 l
oliwa z oliwek - 1 łyżka
DO DEKORACJI
lukier biały - 250 ml
cukier puder - 20 g
płatki róż - 8 szt.
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Tofu mocno odsącz z płynu, umieszczając je pomiędzy ręcznikami papierowymi i lekko dociskając.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W wysokiej misce łączymy lekko podgrzane, ciepłe mleczko kokosowe (ważne, aby mleko nie było gorące, gdyż wtedy drożdże nie zaczną pracować), 1 łyżkę mąki, drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy, z wierzchu oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI
Masło orzechowe roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta: roztopionym masłem orzechowym, wódką i solą. Całość wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą robota wielofunkcyjnego z hakiem – końcówką do wyrabiania ciasta) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrabianie powinno zająć nam ok. 20 minut.
WSKAZÓWKA! Jeżeli ciasto się lepi i nie chce odkleić od dłoni, podsypujemy je odrobiną mąki i wyrabiamy dalej. Staramy się jednak nie dodawać zbyt dużej ilości mąki, by ciasto nie stało się za twarde.
Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 90 minut.
KROK 3: FORMUJEMY PĄCZKI
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości mandarynki. Uformowane pączki odkładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką na ok. 20-25 minut, by wyrosły.
KROK 4: SMAŻYMY PĄCZKI
W rondelku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte pączki smażymy partiami na złoty kolor ok. 3-4 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pączki studzimy na kratce.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z TOFU
Odciśnięte tofu łączymy z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i solą w naczyniu blendera, a następnie miksujemy na gładki, jednolity krem. Dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką – końcówką do szprycowania.
KROK 6: NADZIEWAMY I DEKORUJEMY PĄCZKI
Wystudzone pączki nadziewamy kremem czekoladowym. Połowę pączków polewamy rozpuszczonym lukrem, a drugą połowę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Na pączkach z lukrem układamy suszone róże.
WEGAŃSKIE FAWORKI
SKŁADNIKI
mąka pszenna – 300 g
sól – 1 szczypta
olej – 2 łyżki
ocet spirytusowy (opcjonalnie: czysty spirytus lub wódka) – 1 łyżka
ciepła woda – 4 łyżki
wegańska śmietana – 4-5 łyżek
olej rzepakowy – 1 l (do smażenia faworków)
cukier puder – do oprószenia faworków
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sól. Dodajemy mokre składniki ciasta: ciepłą wodę, olej, wegańską śmietanę i ocet spirytusowy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Składniki mieszamy, a następnie całość wyrabiamy dłońmi na gładkie, jednolite ciasto. Docelowo jego konsystencja powinna przypominać konsystencję ciasta na makaron – dość twardego, ale elastycznego.
KROK 3: TŁUCZEMY CIASTO WAŁKIEM
Wyrobione ciasto formujemy w kulę i uderzamy z każdej strony wałkiem przez ok. 15 minut. Dzięki temu upieczone faworki będę lekkie i kruche.
Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
KROK 4: ROZGRZEWAMY OLEJ
Olej mocno rozgrzewamy w głębokim garnku.
KROK 5: FORMUJEMY FAWORKI
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na blacie. Ciasta nie podsypujemy mąką – jej dodatek mógłby spowodować strzelanie rozgrzanego oleju podczas smażenia.
Rozwałkowany placek ciasta kroimy wzdłuż na paski o szerokości 4 cm za pomocą radełka lub ostrego noża. Długie paski kroimy na skos, tak by uzyskać krótsze paski o długości ok. 10 cm. Pośrodku każdego paska tworzymy podłużne nacięcie.
Przez nacięcie przeciągamy krótszy brzeg faworka. Faworki zaplatamy i formujemy, nadając każdemu zgrabny kształt. Ulepione faworki odkładamy na materiałową ściereczkę.
KROK 6: SMAŻYMY WAWORKI
Faworki ostrożnie przekładamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy je partiami (po 3-4 sztuki), by nie obniżyć temperatury oleju.
Gdy faworki nabiorą złotego koloru, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
KROK 7: PODAJEMY FAWORKI
Faworki przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.